Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V jednej z prievidzských škôl bude oddychová zóna a relaxačný chodník

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ozdobou bude oddychová zóna s piatimi lavičkami, náučným stromom, odtlačkami rastlín a stopami zvierat.

Prievidza 23. júna (TASR) – Areál Základnej školy (ZŠ) na Mariánskej ulici v Prievidzi doplní oddychová zóna a relaxačný chodník. Budujú ich tam žiaci v rámci environmentálneho projektu Ekorok. Informovala o tom riaditeľka školy Miroslava Hepnerová.

„Areál rozdelíme na zóny, v ktorých pribudnú náučný chodník, kvetinové záhony vysadené trvalkami, lúčnymi kvetmi a ozdobnými kríkmi či bylinková špirála s liečivými rastlinami. Nebude tu chýbať ani relaxačný pocitový chodník dlhý päť metrov a široký jeden meter, rozdelený na 13 častí, v ktorých budú tráva, jemný piesok, štrk, kamene, šišky a drevená drvina," načrtla Hepnerová.

Ozdobou bude podľa nej oddychová zóna s piatimi lavičkami, náučným stromom, odtlačkami rastlín a stopami zvierat.

Cieľom projektu je vybudovať v areáli školy náučný chodník, ktorý bude slúžiť na alternatívne vyučovanie prírodovedy, biológie, techniky a iných predmetov. „Zároveň sa vytvoria nové podmienky na skvalitnenie vyučovania, a to v prírode zážitkovou formou. Vytvorí sa aj priestor na rôzne environmentálne aktivity, besedy, prednášky, projektové vyučovanie, výstavy, realizáciu prírodovedných a výtvarných súťaží," dodala Hepnerová.

Náklady na vybudovanie oddychovej zóny a relaxačného chodníka predstavujú približne 1400 eur, väčšinu z toho tvorí príspevok prievidzskej potravinárskej firmy.

Environmentálny projekt Ekorok s Nestlé mal niekoľkomesačnú prestávku v dôsledku opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý dočasne zatvoril školy. Niektoré aktivity uskutočnili žiaci s učiteľmi ešte v jesenných a zimných mesiacoch, zvyšnú časť dokončujú podľa možností. Do 17. ročníka Ekoroku sa zapojilo približne 3000 detí. V časti projektu Zelený nápad školy realizujú revitalizáciu a obnovu areálu ZŠ na Mariánskej ulici, ZŠ na Rastislavovej ulici a materskej školy na Ceste Vl. Clementisa. V budúcom školskom roku bude projekt pokračovať.