Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nové dreviny v Prievidzi získavajú vodu zo zavlažovacích vakov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Za výhodu vakov označila primátorka mesta to, že stromy postupne zavlažujú a reagujú na počasie.

Prievidza 9. júna (TASR) - Technické služby mesta Prievidza (TSMPD) zabezpečujú starostlivosť o vybrané druhy drevín ekologickejšie. Samospráva Prievidze zakúpila 100 zavlažovacích vakov, využíva ich najmä pri nových stromoch, ktoré v meste pribudli v rámci náhradnej výsadby.

"Mesto sa snaží v poslednom období dopĺňať čo najviac zelene, pomerne dosť často sa však stalo, že nové stromčeky vyschli. Povedali sme si, že musíme niečo vymyslieť, aby sme tento stav zlepšili," načrtla primátorka Katarína Macháčková s tým, že pod vyschýnanie stromov sa podpisuje i zmena klímy.

Samospráva podľa nej preto zakúpila 100 zavlažovacích vakov, čím dokáže zavlažovať pomerne veľa stromov. "Vybrali sa stromy, ktoré sme vysadili v uplynulom období od roku 2021. Ide väčšinou o dreviny, ktoré pochádzajú z náhradnej výsadby, napríklad na sídlisku Píly, Gazdovskej ulici, pri vysokej škole či na Dlhej ulici," priblížila.

Za výhodu vakov označila Macháčková to, že stromy postupne zavlažujú a reagujú na počasie. "Pokiaľ prší, vaky zavlažujú stromy menej, ak je slnečno, tak viac. Vrecia sme naplnili 75 litrami vody, čo by malo vydržať šesť až osem hodín. Mali sme však skúsenosť, že voda v jednom z vakov vydržala až tri dni," vysvetlila primátorka.

Náklady na zakúpenie jedného vaku predstavovali 6,75 eura. "Mesto investíciou i šetrí peniaze, nemusíme totiž zakupovať nové dreviny za tie vyschnuté," podotkla Macháčková.

O zakúpení ďalších vakov podľa nej radnica rozhodne na základe skúseností s tými, ktoré už má.