Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Prievidza zabezpečila obnovu pomníka SNP na Banskej

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obnovou ešte v roku 2018 prešla i kamenná plocha obidvoch pylónov na základovej doske, jej umelecko-remeselné ošetrenie vtedy zabezpečil akademický sochár Dušan Hagara.

Prievidza 3. januára (TASR) - Mesto Prievidza zabezpečilo obnovu pomníka SNP na Banskej. Na práce na základovej ploche pamätihodnosti získalo príspevok zo štátneho rozpočtu vo výške 16.500 eur, ďalšie financie investovalo z vlastných zdrojov. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

"Práce, ktoré zabezpečila firma z Bratislavy, zahŕňali hlavne výmenu dlažby základovej plochy a prislúchajúceho schodiskového stupňa, odkopanie a riešenie drenáže, teda zvedenie vrchnej stekajúcej vody okolo základovej plochy pomníka," spresnil Ďureje.

Obnovou ešte v roku 2018 prešla i kamenná plocha obidvoch pylónov na základovej doske, jej umelecko-remeselné ošetrenie vtedy zabezpečil akademický sochár Dušan Hagara.

Pomník SNP na Banskej je venovaný obetiam oslobodzovacích bojov počas druhej svetovej vojny. Je majetkom mesta, zhotovili ho a osadili v roku 1991 ako pamiatku na oslobodzovanie Prievidze, ktoré sa začalo práve v týchto miestach na Banskej.

Autorom pamätihodnosti je akademický maliar a prievidzský rodák Pavol Bley. Pomník je zhotovený z vápencovej kamennej hmoty, zvanej opuka. Je na ňom umiestnený text: "Postoj chvíľu a nezabudni. V týchto miestach padlo v boji proti fašizmu v dňoch 15. 9. – 19. 9. 1944 trinásť slovenských vlastencov. Milujte našu krásnu zem, kde človek, rozkvitnutý ker, pod hviezdami práce v náručí chráni mier."