Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Prievidzi si možno požičať zelený bicykel už aj cez sms

Ilustračná snímka Foto: TASR/Alexandra Moštková

Zelený bicykel vstúpi toto leto do svojej druhej sezóny, pričom obyvatelia majú k dispozícii 103 bicyklov na 30 stojanoch po celom meste.

Prievidza 13. júna (TASR) - Požičať si zelený bicykel v Prievidzi môže verejnosť po novom aj cez sms. Po osobnom zaplatení poplatku za použitie bicykla v kancelárii občianskeho združenia (OZ) a cez smartfón ide o ďalšiu možnosť, ako môžu záujemcovia využiť služby Zeleného bicykla, ktorý v Prievidzi funguje od minulého roka.

"Obyvatelia nad 45 rokov sú veľmi aktívni a radi by naše bicykle využívali, mnohí z nich však nemajú mobil s mobilnými dátami, preto sme chceli rozšíriť naše možnosti aj na platby cez sms," odôvodnil zakladateľ OZ Zelený bicykel Mirety Dian.

Zelený bicykel vstúpi toto leto do svojej druhej sezóny, pričom obyvatelia majú k dispozícii 103 bicyklov na 30 stojanoch po celom meste. Pôvodné stojany OZ inovovalo o elektronické zámky, čím sa podľa Diana obsluha výrazne zjednodušila a prostredníctvom čipových kariet aj stala dostupnejšou pre občanov, ktorí nemajú mobilný internet.

O projekt prejavili záujem i iné mestá. Startupisti tvrdia, že ho dokážu rozbehnúť aj inde. "Vďaka tomu, že sme Zelený bicykel postavili od prvej skrutky sami a stále pracujeme na jeho zlepšovaní pod vlastnou záštitou, dokážeme ponúknuť náš systém každému mestu priamo na mieru za omnoho nižšie náklady v porovnaní s bike sharingovými systémami zo zahraničia," dodal Dian.

Projekt Zelený bicykel podporila Nadácia VÚB, získal aj ocenenie Impact HUB, ktorá podporuje podnikanie startupového charakteru a titul Zelená firma roka na Via Bona Slovakia, informovala TASR Ingrid Kántorová z Media & Communication Consulting.