Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prievidza sa v hodnotení Otvorená samospráva posunula o 23 miest

Okresné mesto Prievidza, administratívne, kultúrne a spoločenské centrum hornej Nitry. Okresné mesto Prievidza, administratívne, kultúrne a spoločenské centrum hornej Nitry. Okresné mesto Prievidza, administratívne, kultúrne a spoločenské centrum hornej Nitry. Foto: TASR/Pavol Remiaš

V rebríčku hodotenia Otvorená samospráva 2012, ktorý každoročne vyhodnocuje Transparency International Slovakia, najlepšie obstála Šaľa, za ňou Martin a Rožňava.

Prievidza 13. decembra (TASR) - Mesto Prievidza získalo v rebríčku prieskumu Transparency International Slovensko (TIS) Otvorená samospráva 2012 14. miesto, čo je najlepšie umiestnenie medzi samosprávami Trenčianskeho kraja. V porovnaní s hodnotením v roku 2010 sa posunulo v rebríčku o 23 miest.

Vysoko nad celoslovenským priemerom sa Prievidza umiestnila v hodnotení oblasti predaj a prenájom majetku, v ktorej dosiahla 70 percent a je medzi top troma mestami na Slovensku spolu s Martinom a samosprávou bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

"Až 81 zo sto hodnotených miest nezverejňuje na webe výsledky súťaží na predaj majetku. Prievidzi určite pomohlo najmä to, že všetky informácie o prenájmoch a predajoch majetku sú na internete, vďaka čomu sú verejnosti kedykoľvek dostupné," uviedla primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková.

Piate miesto v rámci Slovenska sa podarilo Prievidzi dosiahnuť v oblasti personálnej politiky. "Práve predaj a prenájom majetku a prijímanie zamestnancov ostávajú podľa TIS celoslovensky najmenej transparentnými oblasťami. Aj preto sú pre nás dobré výsledky v týchto dvoch oblastiach potvrdením zmysluplnosti úsilia pri zavádzaní protikorupčných mechanizmov," dodala Macháčková.

Medzi najlepšími desiatimi mestami sa Prievidza umiestnila aj v hodnotení otvorenosti územného plánovania a stavebného úradu a v oblasti obecných podnikov a investícií.

Mesto Prievidza od roku 2010 v spolupráci s Transparency International Slovensko realizuje projekt Audit a príprava vybraných protikorupčných opatrení, verejnosti skôr známy ako program Transparentné mesto. Jeho hlavným cieľom bolo zistiť stav riešenia politík v citlivých oblastiach a pripraviť protikorupčné opatrenia pre vybrané oblasti činnosti mesta Prievidza. V súčasnosti hornonitrianska samospráva dokončuje implementáciu opatrení do praxe. Tie sa realizujú napríklad dopĺňaním interných smerníc, vydávaním nových všeobecne záväzných nariadení, etických kódexov alebo zverejňovaním nových informácií na webovej stránke.

"Práve v čase hodnotenia sme sa venovali implementácii opatrení v oblasti dotačnej politiky a etiky zamestnancov. V týchto oblastiach sme preto dosiahli horšie výsledky, no keby sa hodnotilo o pár mesiacov neskôr, bol by náš výsledok oveľa lepší," komentoval výsledky splnomocnenec pre etiku a protokol na prievidzskej radnici Alojz Vlčko.

Mestské zastupiteľstvo už napríklad schválilo nové všeobecne záväzné nariadenie o poskytovaní dotácií. V ňom sa dbalo predovšetkým na zvýšenie transparentnosti procesu poskytnutia dotácie a zníženie voľnosti pri rozhodovaní o ich prideľovaní.

Transparency International Slovensko hodnotí transparentnosť 100 najväčších samospráv na Slovensku. Rebríček je založený na hodnotení poskytovania informácií obcami a mestami na ich webových stránkach a cez infožiadosti, ako aj na rozsahu nimi zavedených protikorupčných mechanizmov. V rebríčku TIS Otvorená samospráva 2012 bola ako najlepšia vyhodnotená Šaľa, pred Martinom a Rožňavou.