Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Prievidzskí hasiči cvičili záchranu osoby zo zamrznutého jazera

Prievidzskí hasiči nacvičujú záchranu osoby, pod ktorou sa preboril ľad na zamrznutej vodnej nádrži Kanianka v okrese Prievidza v stredu 17. februára 2021. Foto: TASR KR HaZZ Trenčín

Cvičenie absolvovali na vodnej nádrži Kanianka v okrese Prievidza.

Kanianka 17. februára (TASR) - Prievidzskí hasiči cvičili v stredu záchranu osoby, pod ktorou sa preboril ľad na zamrznutej vodnej ploche. Cvičenie absolvovali na vodnej nádrži Kanianka v okrese Prievidza. TASR o tom informoval hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Topiaca sa osoba, pod ktorou sa preboril ľad, sa nachádzala vo vzdialenosti približne desať metrov od brehu jazera. "Hasiči oblečení v neoprénových oblekoch vykonali zásah, pri ktorom jeden príslušník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) naviazaný na lane vnikol do vody, doplával k postihnutej osobe, ktorú zaistil a následne v súčinnosti s hasičmi z brehu bezpečne vytiahol z jazera," opísal Petrík.

Počas výcviku si hasiči podľa neho taktiež precvičili záchranu topiacej sa osoby pomocou backboardu, na ktorý ju podobrali a následne pomocou naviazaného lana dotiahli k brehu. Počas cvičenia si všetci zúčastnení vyskúšali pozíciu záchranára, ako aj zachraňovanej osoby.

"Po vynesení zachraňovanej osoby na breh si hasiči precvičili postupy poskytovania predlekárskej prvej pomoci pri hypotermii, ku ktorej často dochádza u osôb zachraňovaných z ľadovej vody," dodal hovorca.