Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Primátor Štúrova: Opatreniami vlády príde mesto o 700.000 eur ročne

Na archívnej snímke centrum Štúrova. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Vzhľadom na výpadok v rozpočte rastú obavy, že mesto nebude mať financie nielen na obnovy, ale nebude ani schopné vykryť fungovanie materských škôl, základnej umeleckej školy či centra voľného času.

Štúrovo 13. júla (TASR) – Mesto Štúrovo spoločne s ďalšími obcami a mestami vstúpilo do štrajkovej pohotovosti, ktorou vyjadruje zásadný nesúhlas s opatreniami vlády znižujúcimi príjmy miest a obcí. Primátor Eugen Szabó upozorňuje, že aj po uplynutí jedného mesiaca vláda ponechala požiadavky samospráv bez povšimnutia.

"Zaviedla daňové úľavy, ktorých dôsledkom bude pravdepodobne veľký výpadok v príjmoch. Podľa mojich prepočtov to pre Štúrovo bude znamenať výpadok príjmov vo výške 700.000 eur ročne," tvrdí primátor.

Vzhľadom na výpadok v rozpočte rastú obavy, že mesto nebude mať financie nielen na obnovy, ale nebude ani schopné vykryť fungovanie materských škôl, základnej umeleckej školy či centra voľného času. "Ohrozená bude aj prevádzka našich kultúrnych a športových inštitúcií a organizácií, ako aj výkon sociálnych služieb. Situáciu sťažuje to, že už teraz nás stavia citeľné zdražovanie energií a materiálov, osobných a iných nákladov takmer pred neriešiteľné úlohy," skonštatoval Szabó.

Financovanie miest a obcí bolo podľa slov primátora aj doteraz poddimenzované, čo sa prejavovalo tým, že chýbali peniaze na obnovy. Výsledkom bolo, že samospráva nedokázala rekonštruovať cesty, obnovovať verejné budovy, kanalizačný systém, verejné priestranstvá.