Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Primátorka Prievidze sa obráti na Čaputovú pre výklad ústavného zákona

Katarína Macháčková, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Urobí tak v súvislosti s podľa nej nejednoznačným ustanovením o zastúpení nominantov politických strán v komisii na ochranu verejného záujmu.

Prievidza 1. októbra (TASR) - Primátorka Prievidze Katarína Macháčková (mimoparlamentná strana Spolu-OD) požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby sa obrátila na Ústavný súd SR so žiadosťou o výklad ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Urobí tak v súvislosti s podľa nej nejednoznačným ustanovením o zastúpení nominantov politických strán v komisii na ochranu verejného záujmu.

Žiadosť o výklad ústavného zákona schválili na rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) v pondelok (30. 9.) mestskí poslanci v súvislosti s prijatím internej smernice rokovacieho poriadku komisie na ochranu verejného záujmu. "Niektorí poslanci majú za to, že niektoré ustanovenia alebo výklad tohto ústavného zákona sú sporné. Chcú, aby Ústavný súd SR využil svoju kompetenciu a vysvetlil tieto sporné ustanovenia," vysvetlil vedúci právnej kancelárie mesta Róbert Pietrik.

Pôvodné zloženie komisie na ochranu verejného záujmu pri MsZ v Prievidzi bolo v minulosti predmetom diskusie medzi mestskými poslancami. Časť opozičných poslancov namietala jej zloženie, keďže tam mali mať podľa nej zastúpenie všetky politické strany, teda i zástupca každej jednej strany, ktorý kandidoval do MsZ za koalíciu strán PS, SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina. Zloženie komisie, ktorá mala pôvodne dvoch členov za stranu Spolu, jedného nezávislého poslanca, jednu poslankyňu za koalíciu strán SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina, PS a jedného poslanca za koalíciu Smer-SD a SNS, zmenilo MsZ na rokovaní vo februári tohto roka.

Poslanci v pondelok zároveň skrátili pôvodný názov komisie s celým menom ústavného zákona na komisiu na ochranu verejného záujmu. "Táto komisia je oproti ostatným špecifická v tom, že je zriadená automaticky zo zákona, na základe ústavného zákona, preto má samostatný rokovací poriadok," pripomenul Pietrik.