Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prípadov respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji pribúda

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však chorých menej.

Banská Bystrica 11. novembra (TASR) – Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) vrátane chrípky v Banskobystrickom kraji počas týždňa pribudlo. V prípade chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) došlo k takmer 55-percentnému nárastu, v prípade ARO išlo o 50,2-percentný vzostup. TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskobystrickom kraji Mária Tolnayová.

"V aktuálnom 45. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ takmer 4800 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1445 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 232 prípadoch, čo je chorobnosť 70 osôb na 100.000 obyvateľov," uviedla Tolnayová.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však chorých menej. Najvyšší počet chorých na ARO je podľa Tolnayovej v okresoch Rimavská Sobora (764), Revúca (632) a Zvolen (534). "Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Žarnovica, Poltár, Lučenec a Banská Bystrica," dodala.

Odborníci upozorňujú, že je stále vhodný čas navštíviť svojho všeobecného lekára a dať sa zaočkovať. "Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktoré patria pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti, ako aj ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy," priblížila Tolnayová.