Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dávajte si pozor: Prípady podvodov cez mobilné aplikácie pribúdajú

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Neznámy muž oznámil 64-ročnej žene, že v jej mene zarobil hrací automat sumu vo výške 16.000 eur.

Topoľčany 8. marca (TASR) – Prípady podvodov, keď ľudia prichádzajú prostredníctvom mobilných aplikácií o svoje peniaze, pribúdajú. Polícia v okrese Topoľčany zaznamenala v tomto roku viacero prípadov takýchto podvodov, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

Neznámy muž oznámil 64-ročnej žene, že v jej mene zarobil hrací automat sumu vo výške 16.000 eur. Na otázku, či si ich žiada vyplatiť, reagovala pozitívne, preto si muž vypýtal overovacie údaje jej účtu. Žena mu okrem čísla účtu, hesla, CVV kódu poslala aj foto svojho občianskeho preukazu. Poškodená prípad oznámila až po zistení, že jej z účtu odišlo viac ako 5600 eur.

V ďalšom prípade kontaktoval poškodeného neznámy páchateľ prostredníctvom SMS, aby uhradil colné poplatky za balík s odkazom na vykonanie úhrady. Keďže poškodený práve očakával balík, postupoval presne podľa pokynov. Zadal všetky údaje platobnej karty vrátane čísla, platnosti karty a CVV kódu. Následne prišiel postupne o viac ako 2200 eur.

Čierne letné šaty chcela 49-ročná žena predať za 15 eur prostredníctvom aplikácie. Krátko po zverejnení inzerátu sa jej ozvala žena vystupujúca v mene tímu spravujúceho mobilnú aplikáciu a vylákala od predávajúcej číslo platobnej karty, dátum jej platnosti a CVV kód. Následne prostredníctvom dvoch platieb prišla poškodená o viac ako 1300 eur.