Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Príprava 2. etapy integrovanej dopravy vrcholí, nasledovať budú testy

Na snímke vozovňa DPB na Hroboňovej ulici. Foto: TASR/Martin Baumann

Po spustení 1. etapy IDS došlo k tarifnej integrácii troch dopravcov prevádzkujúcich verejnú osobnú dopravu na území hlavného mesta Bratislavy a v okrese Malacky.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Všetky prípravné práce na spustenie 2. etapy integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) budú hotové počas decembra 2013. Pripravenosť systému a všetkých zapojených dopravcov následne overí neverejná skúšobná prevádzka. V súvislosti s ďalšou etapou navrhla Bratislavská integrovaná doprava (BID) aj novú schému tarifných zón rozšírenú o ďalšie okresy.

"Konečné rozhodnutie o termíne, v ktorom spustíme integráciu aj na územie pezinského a seneckého okresu, padne až po vykonaní všetkých kontrol. Chceme tak čo najviac eliminovať možné komplikácie a zaistiť spoľahlivosť systému a maximálny komfort cestujúcich," avizoval generálny riaditeľ BID Rastislav Cenký.

Po spustení 1. etapy IDS došlo k tarifnej integrácii troch dopravcov prevádzkujúcich verejnú osobnú dopravu na území hlavného mesta Bratislavy a v okrese Malacky. V rámci 2. etapy budú môcť cestovať na jeden cestovný lístok aj obyvatelia pezinského a seneckého okresu a vybraných obcí Trnavského kraja. K dvom mestským zónam na území Bratislavy a 19 regionálnym zónam v okrese Malacky tak pribudne šesť nových v regióne Záhorie a 23 zón v pezinskom a seneckom okrese, ako aj vo vybraných obciach Trnavského kraja.

Spoločná dopravná a tarifná ponuka Dopravného podniku Bratislava (DPB), autobusového dopravcu Slovak Lines a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) umožňuje cestujúcim v Bratislavskom kraji kombinovať viaceré druhy dopravy bez ohľadu na to, ktorý dopravca ich prevádzkuje. Prvé dve etapy IDS sú určená pravidelným cestujúcim, ktorí na prepravu využívajú predplatné cestovné lístky, tzv. električenky. Ponuka pre cestujúcich s jednorazovými cestovnými lístkami sa pripravuje v ďalších etapách. Pri kúpe električenky si cestujúci vyberie zo schémy zón tie, cez ktoré chce cestovať. Podľa počtu a druhu zvolených zón sa cestujúcemu následne vypočíta cestovné.