Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Príprava rekonštrukcie asfaltovej cesty na Poľanu nad Detvou pokračuje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Asfaltová cesta, ktorá je v súčasnosti v havarijnom stave, slúži pre vodičov, ktorí sa chcú autom dopraviť k horskému hotelu Poľana.

Detva 20. apríla (TASR) – Príprava rekonštrukcie asfaltovej cesty na Poľanu nad Detvou pokračuje. Pre TASR to potvrdila Marína Debnárová, hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR, ktorý má cestu vo vlastníctve.

Pripomenula, že podpísaný je delimitačný protokol na pozemky, ktoré boli pod cestou v správe Slovenského pozemkového fondu. V súčasnosti ho zapisujú na katastrálnom úrade. „Po tomto zápise budeme mať zabezpečené právo k pozemkom na výstavbu,“ spomenula. Dodala tiež, že Lesy SR čakajú na vyhlásenie výzvy z Programu rozvoja vidieka. V nej sa chcú uchádzať o prostriedky na financovanie tejto akcie. „Sú vybavené súhlasné stanoviská stavbou dotknutých strán s uskutočnením stavby a stavebné povolenie,“ podotkla hovorkyňa.

Projektová dokumentácia na rekonštrukciu asfaltovej cesty na Poľanu je vypracovaná. Podnik ju chce obnoviť formou čerpania príspevku z fondov Európskej únie z programu rozvoja vidieka. „Celková dĺžka cesty je 9495 metrov,“ objasnila Debnárová s tým, že rozpočtové náklady sú vo výške 2.063.000 eur. Bude to kompletná rekonštrukcia vozovky a aj zvodidiel.

Asfaltová cesta, ktorá je v súčasnosti v havarijnom stave, slúži pre vodičov, ktorí sa chcú autom dopraviť k horskému hotelu Poľana. Ten síce v súčasnosti nefunguje, prichádza však k nemu čoraz viac turistov, cyklistov a rodín s deťmi.

Po ceste prichádzajú aj návštevníci, ktorí chcú vidieť vodopád Bystrô. Táto národná prírodná pamiatka patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov.