Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prírodné jódové kúpele Číž počas koronakrízy neprepúšťali

Na snímke je vonkajší bazénový svet v Prírodných jódových kúpeľoch Číž. Foto: TASR/Branislav Caban

Kúpele Číž podľa jeho údajov zamestnávajú zhruba 80 zamestnancov. Počas kúpeľnej sezóny však počet pracovníkov stúpa na úroveň okolo 130.

Číž 9. apríla (TASR) – Prírodné jódové kúpele Číž v Rimavskosobotskom okrese udržali zamestnanosť aj počas viac ako rok trvajúcej koronakrízy. Informoval o tom ich riaditeľ Michal Fajin.

Neprepustili sme ani jedného zamestnanca z trvalého pracovného pomeru počas celého roka. Vedeli sme to vykryť ušetrenými peniazmi a snažili sme sa dokonca aj inovovať niektoré procedúry, ktoré budeme ponúkať,“ podotkol Fajin, ktorý však zároveň považuje pomoc od štátu za veľmi malú.

Ako pokračoval, počas koronakrízy im tržby v zariadení klesli o zhruba 95 percent, čo znamená v medziročnom porovnaní výpadok asi 1,6 milióna eur. „Podarilo sa nám však dosiahnuť, že od 1. septembra budeme jediným miestom na Slovensku, kde sa bude možné zotavovať z cievnej mozgovej príhody,“ avizoval riaditeľ.

Kúpele Číž podľa jeho údajov zamestnávajú zhruba 80 zamestnancov. Počas kúpeľnej sezóny však počet pracovníkov stúpa na úroveň okolo 130.

Kúpele Číž sú v súčasnosti jediné fungujúce kúpele v regióne Gemer. Ako inštitúcia uvádza na svojej internetovej stránke, za svoj vznik vďačia náhodnému objavu jódo-brómového prameňa v roku 1862, keď tamojší občan pri kopaní studne na svojom pozemku narazil v hĺbke osem metrov na slanú vodu. Prví, ktorí vyskúšali jej liečivosť, boli miestni občania. Tí ju začali používať na varenie a dávali ju ako náhradu soli zvieratám.