Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Príspevok pri narodení dieťaťa sa v Beluši zdvojnásobí na 100 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príspevok sa vypláca v polročných intervaloch, v čase, kedy obec organizuje slávnostné uvítanie detí do života, informoval Štrbák.

Beluša 3. decembra (TASR) – V obci Beluša v Púchovskom okrese budú od januára dostávať na každé narodené dieťa od samosprávy 100-eurový jednorazový finančný príspevok. Po šiestich rokoch rozhodli poslanci tamojšieho obecného zastupiteľstva o zdvojnásobení doterajšieho príspevku.

Ako informoval prednosta obecného úradu Patrik Štrbák, výška príspevku bola od roku 2015 na úrovni 50 eur za dieťa.

„Od januára 2022 budú rodičia detí narodených od roku 2022 dostávať 100-eurový jednorazový finančný príspevok. Dieťa musí mať trvalý pobyt v obci Beluša. Príspevok sa vypláca v polročných intervaloch, v čase, kedy obec organizuje slávnostné uvítanie detí do života. Táto udalosť sa koná spravidla vo februári a v septembri daného roka,“ informoval Štrbák.

Nové všeobecne záväzné nariadenie obce podľa neho určuje okrem jednorazového príspevku pri narodení dieťaťa aj výšky ďalších finančných jednorazových pomocí. Tie sa občanom poskytujú na základe žiadosti o poskytnutie pomoci, ktorá je prístupná na webovom sídle obce. Jednorazová finančná pomoc sa poskytuje občanom v hmotnej núdzi, starobným a invalidným dôchodcom, občanom s osobitnou starostlivosťou, pri náhlom úmrtí člena rodiny, na osirelé nezaopatrené deti, pri krádeži, živelnej pohrome, havárii či pri prírodnej katastrofe.

Obec môže na základe písomného zdôvodnenia žiadateľa podporiť aj záujmovú činnosť dieťaťa, výnimočne talentované dieťa, dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím.