Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Problém s diviakmi na Hájiku sa zhoršil, Žilina hľadá riešenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na sociálnej sieti o tom informoval žilinský primátor Peter Fiabáne.

Žilina 12. júna (TASR) – Situácia s výskytom diviačej zveri na sídlisku Hájik v Žiline sa zhoršuje, zvieratá pravidelne prevracajú odpadkové kontajnery. Na sociálnej sieti o tom informoval žilinský primátor Peter Fiabáne. Ubezpečil však, že hľadajú riešenia, ako ďalej s hladnými diviakmi.

"V minulosti sme podnikli aktívne kroky, ktorých výsledkom boli dva pokojnejšie roky. Tento rok sa situácia opäť zhoršila, a to veľmi výrazne. Situáciu rozhodne nepodceňujeme, zároveň však neexistujú zázračné, rýchle a stopercentné riešenia," zhodnotil Fiabáne.

Prispieť k zlepšeniu situácie môže podľa primátora súbor viacerých krokov. Ide napríklad o budovanie polopodzemných stojísk a krytov na odpadkové nádoby. Aktuálne je v príprave 13 takýchto stojísk, do konca roka budú stáť prvé tri. "Tiež pravidelné čistenie porastov a kríkov či odchyt divej zveri," konkretizoval.

Ako upozornil šéf žilinskej radnice, pravidelne registrujú, že niektorí obyvatelia zámerne nechávajú pri kontajneroch bioodpad, ľahko dostupný pre zver. "Pokiaľ sa toto bude diať, akékoľvek opatrenia budú z dlhodobého hľadiska márne, diviaky sa za potravou budú vracať," povedal Fiabáne. Apeluje preto na zodpovednosť všetkých obyvateľov dotknutých mestských častí, aby problém nepodceňovali a boli v tomto smere disciplinovaní.