Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Problematiku odpadu v Dolnom nad Cirochou vyriešil miliónový projekt

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Palkovič

Projekt bol financovaný s podporou Švajčiarskej konfederácie a SR. Nenávratný finančný príspevok predstavuje 2,96 milióna eur. Obec použila aj vlastné finančné prostriedky vo výške 140.000 eur.

Dlhé nad Cirochou 25. júla (TASR) - Rozšírenie kanalizačnej siete a zvýšenie výkonu čistiarne odpadových vôd (ČOV) sa v rámci stavebného projektu, ktorý sa za viac ako tri milióny eur realizovali v obci Dlhé nad Cirochou v okrese Snina, podarilo ukončiť.

"Vytvorené boli podmienky na napojenie a čistenie odpadových vôd od 3100 ekvivalentných obyvateľov obcí Dlhé nad Cirochou a Modra nad Cirochou," informoval TASR starosta Dlhého nad Cirochou Ján Kníž.

Denná kapacita ČOV sa zvýšila o 240 metrov kubických (m3). V rámci projektu bola vybudovaná nová časť kanalizácie v dĺžke viac ako päť kilometrov. Zrealizovaná bola tiež dažďová kanalizácia v dĺžke 1056 metrov. Vytvorených bolo 310 nových domových prípojok. Súčasťou projektu bolo aj vybudovanie chodníka a cyklochodníka a tiež nových asfaltových povrchov v dĺžke približne dva kilometre. Jedným z opatrení, ktoré musela obec pri projekte zabezpečiť, boli dohody s dotknutými vlastníkmi.

Bez možnosti pripojenia ostalo ešte päť domácností. "Obec v spolupráci s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou hľadá možnosti vyriešenia tohto problému," vysvetlil starosta. V spolupráci so správcom zároveň samospráva podniká kroky a opatrenia, aby sa občania na verejnú kanalizáciu napojili. Obec v tejto súvislosti prijala aj všeobecne záväzné nariadenie. Jednorazový poplatok za napojenie na verejnú kanalizáciu predstavuje 18 eur pre správcu.

Projekt bol financovaný s podporou Švajčiarskej konfederácie a Slovenskej republiky. Nenávratný finančný príspevok predstavuje 2,96 milióna eur. Obec použila na projekt aj vlastné finančné prostriedky vo výške 140.000 eur.

Realizáciou projektu sa podľa slov starostu zabezpečuje nakladanie s odpadovými vodami produkovanými v tejto aglomerácii v súlade s platnou legislatívou Európskej únie a Slovenskej republiky.