Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Problémy obce Príbelce bude od júna riešiť nový starosta

Príbelce patria k najstarším obciam Hontu. Prvá písomná zmienka o nich je z roku 1244, kedy bola usadlosť zaznačená ako villa Pribel, tiež villa Prebul. Okrem pôvodného spoločného názvu Prebel, Pribel sa už od roku 1354 začali v listinách označovať dve obce Dolné a Horné Príbelce, ktoré písali svoje samostatné dejiny až do roku 1966. Na snímke budúci starosta Príbeliec by mal obnoviť dom smútku a oplotiť cintorín. Foto: TASR/Jozef Poliak

Dedinu čakajú v júni doplňovacie voľby. Doterajší starosta Pavol Kollár sa totiž po 14 rokoch vzdal funkcie.

Príbelce 13. apríla (TASR) - V súčasnosti asi najviac dolieha na obyvateľov Príbeliec nelichotivá situácia s prácou. Z približne 350 občanov v aktívnom veku je takmer 30 dlhodobo nezamestnaných a ďalšie desiatky sú bez práce prechodne.

"Veľmi veľa ľudí pracovalo doteraz na dohody vo firmách vo Veľkom Krtíši. Momentálne ale viacerých poprepúšťali," hovorí zastupujúci starosta Tibor Čierny. Práca je preto dnes dôležitým faktorom pre život ľudí v obci.

Dedinu čakajú v júni doplňovacie voľby. Doterajší starosta Pavol Kollár sa totiž po 14 rokoch vzdal funkcie. O tento post by chcel zabojovať aj Čierny, počíta ale s tým, že okrem neho budú v hre minimálne dvaja kandidáti.

Podľa Čierneho je toho veľa, čo treba v obci urobiť. "Zlé, a po tejto zime to platí dvojnásobne, sú cesty v dolnej časti dediny," povedal pre TASR. V hornej časti sa už prevažne zrekonštruovali, obec však doteraz spláca úver. "Bolo by treba opraviť aj dom smútku a oplotiť cintorín. Oba sú pri vstupe do dediny a nerobia o nás dobrý obraz," pripomenul.

Obec s 560 obyvateľmi spravuje aj materskú školu s 15 deťmi a málotriednu základnú školu. Tú navštevuje 11 žiakov. "Keďže chceme, aby sa počet obyvateľov zvyšoval, chceme do budúcnosti udržať aspoň materskú školu," uviedol zastupujúci starosta. Pre záujemcov o život v tradičnej dedine chcú postaviť aj štyri plus štyri nájomné byty.