Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Procesia na Slávnosť Božieho tela povedie opäť centrom Trnavy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi ľudovo nazývaná aj Božie Telo je prikázaný sviatok v katolíckej cirkvi ako pripomienka skutočnej prítomnosti Ježiša Krista.

Trnava 15. júna (TASR) – Historické centrum Trnavy ožije v nedeľu (19. 6.) po pandemickej prestávke opäť procesiou Slávnosti Božieho tela. Býva tradične veriacimi bohato navštevovaná, jej zvláštnosťou je rozsýpanie kvetových lupeňov po trase. Trnavská arcidiecéza pozýva na účasť mladých, seniorov, rodiny s deťmi a všetkých ľudí dobrej vôle. Informuje o tom na svojom webe.

Slávnosť začne omšou o 9.30 hodine v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, účasť na nej zaradil do programu aj trnavský arcibiskup Ján Orosch. Procesia pôjde z katedrály po Hornopotočnej ulici cez Horné Bašty, na Štefánikovu ulicu k jezuitskému kostolu Najsvätejšej Trojice, kde bude druhé zastavenie. Potom budú pútnici pokračovať po Divadelnej ulici k františkánskemu kostolu sv. Jakuba k tretiemu zastaveniu. Ďalej po Radlinského ulici cez Trojičné námestie na Hviezdoslavovu ulicu, kde bude v uršulínskom kostole sv. Anny štvrté zastavenie. Odtiaľ bude pokračovať po Ulici Jána Hollého späť do katedrály.

Slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi ľudovo nazývaná aj Božie Telo je prikázaný sviatok v katolíckej cirkvi ako pripomienka skutočnej prítomnosti Ježiša Krista. Oslavuje sa vždy v druhý štvrtok po slávnosti Zoslania Ducha Svätého. Sviatok je spojený s procesiami – eucharistickými pochodmi naprieč mestami a obcami sprevádzanými modlitbami.