Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Projekt Archi_túra predstavuje známe stavby Trenčianskych Teplíc

Na archívnej snímke budova bývalého liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ambíciou projektu je upozorňovať verejnosť na túto menej nápadnú, avšak hodnotnú kultúrnu vrstvu mesta, ktorej stavby skorej i neskorej moderny boli už v dobe svojho vzniku mimoriadne nadčasové.

Trenčianske Teplice 1. augusta (TASR) – Známe i menej známe stavby v Trenčianskych Tepliciach predstavuje projekt Archi_túra Trenčianske Teplice. Prináša sprievodcu vývojom Trenčianskych Teplíc z hľadiska architektúry aj spoločnosti v 20. storočí.

Ako informovala iniciátorka projektu, architektka Lenka Borecká, ambíciou projektu je upozorňovať verejnosť na túto menej nápadnú, avšak hodnotnú kultúrnu vrstvu mesta, ktorej stavby skorej i neskorej moderny boli už v dobe svojho vzniku mimoriadne nadčasové.

"Dnes často ostávajú pre ich výrazovú jednoduchosť a úmyselnú striedmosť nepovšimnuté. Niektoré sa stávajú zaprášeným inventárom mesta čakajúcim na kvalitnú obnovu, niektoré trpia ľahostajnosťou majiteľa, sú však aj také, ktoré sa tešia dlhodobému užívaniu a dobrej starostlivosti. Chceme ich ukázať všetky. Architekt Martin Zaiček mal vďaka predošlej publikácii C20 pripravené texty, zberateľ dobovej fotodokumentácie Vladimír Fiala ponúkol využitie svojho archívu, ilustrátorka Han prispela krásnymi ilustráciami vybraných stavieb do tlačených máp. Ale dobrovoľne sa zapojilo ešte omnoho viac ľudí. Projekt chce predovšetkým šíriť nadšenie pre objavovanie nového a hlbšie spoznávanie známeho, ” priblížila Borecká.

Ako dodala, na výber sú štyri tematické prechádzkové trasy rôznych dĺžok, ktoré obsahujú opisy jednotlivých budov, archívne a súčasné fotografie, digitalizovanú dokumentáciu vybraných stavieb, či možnosť vložiť svoju spomienku na budovu a vytvárať tým archív pamäte miest. Piata trasa je špeciálna. Nesie názov Hľadačka a nie je zobrazená na mape, ale vďaka indíciám posúva od jednej budovy k druhej s prekvapením na konci. Webová stránka ponúka aj možnosť stiahnutia a vytlačenia máp či tematického pracovného listu pre deti.

Sprievodca je dostupný na webovej stránke www.architura.sk alebo ako mobilná aplikácia pre Android na https://links.architura.sk/play_store/art.