Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Projekt Budúcnosť INAK umožnil deťom nazrieť na svet inými očami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Žiaci absolvovali vo svojom klube aktivity s mentormi, webináre, výlety s inšpiratívnymi ľuďmi a navštívili aj prezidentský palác, kde sa stretli s prezidentkou.

Trnava 29. júna (TASR) - Program s názvom Budúcnosť INAK, ktorý spolu so základnou školou na ulici Maxima Gorkého v Trnave a mestskou samosprávou rozbehla Nadácia Pontis, završuje svoj prvý trojročný cyklus. Spojil deti z rôznych sociálnych prostredí, ktoré absolvovali viac ako 200 stretnutí. Cieľom bolo, aby tínedžeri spoznali vlastný potenciál, rozšírili si digitálne a rôzne iné zručnosti a skúsenosti. Informovala o tom Zuzana Schaleková, PR nadácie.

Žiaci absolvovali vo svojom klube aktivity s mentormi, webináre, výlety s inšpiratívnymi ľuďmi a navštívili aj prezidentský palác, kde sa stretli s prezidentkou. Svoje nadobudnuté vedomosti zúročili pri návrhu projektu na riešenie problému, ktorý si všimli vo svojom okolí. "Vyvrcholením projektu bola ich prezentácia," uviedla Schaleková. Klub prepojil deti s top manažérmi a odborníkmi z biznisu a ďalších oblastí, vznikol podľa jej vyjadrenia ako prvý na Slovensku.

"Základom je bezpečné a atraktívne prostredie po vyučovaní, vďaka ktorému majú mladí vytvorený priestor, kde chcú tráviť čas a rozvíjať sa. Snažíme sa v nich budovať sebavedomie, aby sa nebáli prinášať a rozvíjať nápady na riešenie problémov v okolí, nachádzať vlastné talenty, zisťovať, čo ich baví a uchádzať sa tak o lepšie stredné školy, ako si pre seba predstavovali na začiatku programu," uviedla projektová manažérka Daniela Kellerová. Podľa nej sú talenty všade, príležitosti rozvíjať ich však často chýbajú. Preto mali účastníci možnosť dostať sa na miesta, ktoré im rozšírili obzory a inšpirovali ich v uvažovaní o svojej budúcnosti v iných rozmeroch.

V pilotnom ročníku spoznali viaceré lokálne trnavské projekty, ktoré sa venujú verejnoprospešným projektom, napríklad reuse centrum Baterkáreň, sociálny podnik AfB či mládežnícka organizácia Youth For Equity, navštívili aj ďalšie spoločnosti. Prepojenie na lokálnu komunitu považuje Kellerová za dôležité, keďže sa môžu inšpirovať priamo miestnymi lídrami.

"Vďaka programu Budúcnosť INAK zažívajú naši žiaci rôznorodý obsah aktivít, s ktorými sa bežne nestretávajú. Dostali možnosť nazerať na svet inými očami," dodala riaditeľka školy Beáta Krajčovičová.