Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Projekt FNsP Žilina má pripraviť rodičov a deti na dovolenkové príhody

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Lekári detského oddelenia žilinskej nemocnice vypracovali mimoriadne letné rady a tipy vo viacerých oblastiach.

Žilina 7. júla (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline vytvorili špeciálny letný projekt pre rodičov s deťmi. Oddelenie pediatrie im chce formou krátkych videí a infografík pomôcť lepšie sa pripraviť na prípadné zdravotné ťažkosti, ktoré môžu nepríjemne prekaziť letné prázdniny. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

V prvej časti zostavili univerzálnu lekárničku s potrebným vybavením pre malých výletníkov. "Rodičia sa snažia deťom pripraviť zábavný alebo dobrodružný program, viac športujú, cestujú do exotiky, prichádzajú do prostredia a skúšajú veci, ktoré sú pre ne nové, a teda aj rizikovejšie," priblížila primárka detského oddelenia Zuzana Cigániková s tým, že v prvom kroku sa zamerali na správnu prípravu a zbalenie lekárničky.

Podľa pediatrickej sestry FNsP Žilina a zároveň skúsenej lektorky prvej pomoci Slovenského Červeného kríža Magdalény Padalovej je dobré prispôsobiť jej obsah aj aktivitám, ktorým sa plánujeme venovať. "Rovnako treba dávať pozor na záručnú dobu a správne skladovanie. Cestujúci často zabúdajú, aké teplo vznikne napríklad v aute, keď ho odstavíme na priamom slnku a necháme v ňom veci. Prípadne naopak, v akom chlade sú v spodnom batožinovom priestore lietadiel prepravované naše kufre a či môžu byť pri takejto teplote skladované lieky, ktoré tam máme. Je však najdôležitejšie, aby rodičia vedeli v prípade potreby obsah lekárničky správne a včas použiť," upozornila.

Lekári detského oddelenia žilinskej nemocnice vypracovali mimoriadne letné rady a tipy vo viacerých oblastiach. "Lekárničku už čoskoro doplní video s odporúčaniami na pomoc pri nevoľnostiach počas cestovania. V ďalších témach sa nemocnica zameria na detské horúčky, prvú pomoc pri febrilných kŕčoch, venovať sa bude aj úpalom, prehriatiu organizmu, vracaniu, hnačkám, pádom, zlomeninám, uštipnutiam hmyzom či topeniu. Videá a infografiky môžu byť praktickou pomôckou i mimo dovolenkovej sezóny a v menej vážnych prípadoch rodičom ušetria čas bez čakania na pohotovosti," doplnila Záteková.

Letné rady a tipy zverejňuje FNsP Žilina postupne na oficiálnych stránkach na sociálnych sieťach a na webstránke www.fnspza.sk v sekcii Aktuálne.