Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Envirorezort povolil projekt geotermálnej elektrárne pri Prešove

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Celková výška investície v rámci prvej etapy projektu dosahuje 65 miliónov eur. Dokončenie prác a spustenie prevádzky je plánované na rok 2028.

Prešov 27. apríla (TASR) - Projekt geotermálnej elektrárne v Ľuboticiach v okrese Prešov prešiel úspešne procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Zámer spoločnosti PW Energy sa tak môže po takmer dvoch rokoch posunúť do fázy realizácie. V rámci nej je plánované vyhĺbenie prvého prieskumného vrtu, ktorým sa overí predpoklad vyhovujúcich parametrov hydrogeotermálnych podmienok v horninovom podloží záujmovej lokality.

"Ide o významný míľnik v snahe využívať aj na Slovensku geotermálnu energiu na energetické účely v čo najväčšej miere. Geotermálna elektráreň je stabilný, takzvaný base load zdroj bez nutnosti platiť za CO2 povolenky, čo je aktuálna téma v rámci novej legislatívy EÚ," načrtol Milan Jankura, predseda predstavenstva akciovej spoločnosti PW Energy.

V projekte pilotnej geotermálnej elektrárne na Slovensku bude účelom prieskumného vrtu s predpokladanou konečnou hĺbkou 3500 - 4000 metrov overenie hlbinnej geologickej stavby a hydrogeotermálnych pomerov v území. "Z prieskumného vrtu očakávame na povrchu prítok geotermálnej vody s teplotou približne 140 stupňov Celzia. Vychádzame z údajov, ktoré prešovskú kotlinu hodnotia z hľadiska geotermálneho potenciálu ako jednu z najperspektívnejších oblastí na Slovensku," priblížil projektový manažér Michal Mašek.

Prieskumný geotermálny vrt sa v prípade overenia vhodných parametrov využije ako definitívny objekt, produkčný vrt pre dlhodobé čerpanie geotermálnych vôd s využitím na výrobu zelenej elektriny a s možnosťou dodávky tepla. V rámci prvej etapy projektu sú plánované celkovo tri produkčné vrty.

Inštalovaný výkon geotermálneho strediska Ľubotice bude v prvej etape približne 6,3 - 6,5 elektrického megawattu (MWe). Ročná produkcia elektrickej energie bude na úrovni viac ako 43.000 megawatthodín.

"Vyrobená elektrina predstavuje objem zodpovedajúci ročnej spotrebe približne 20.000 domácností. Zostatkové teplo z procesu môže slúžiť na vykurovanie viac ako 6000 domácností," uvádza Mašek s tým, že celkový geotermálny potenciál územia je zhruba trojnásobný.

Horúca voda z geotermálneho systému je vhodná v jednotlivých teplotných intervaloch na rôzne typy využitia. Môže byť zeleným zdrojom pre systém centralizovaného zásobovania teplom (CZT), teda zabezpečiť ekologické vykurovanie domácností v Prešove a okolí, ale možné je aj využitie v priemysle či poľnohospodárstve. Do úvahy prichádza aj využitie zostatkového tepla na rekreačné účely.

Ušetrené emisie pri výrobe elektriny z geotermálnych zdrojov pri Prešove predstavujú v desaťročnom horizonte takmer 200.000 ton oxidu uhličitého oproti produkcii energií zo zemného plynu a až 340.000 ton v porovnaní s výrobou z uhlia.

Celková výška investície v rámci prvej etapy projektu dosahuje 65 miliónov eur. Dokončenie prác a spustenie prevádzky je plánované na rok 2028.