Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Projekt GLIP Košice je bližšie k zisku štatútu strategickej investície

Na snímke Rastislav Trnka. Foto: TASR/František Iván

KSK má v GLIP Košice 60-percentný podiel, ďalších 40 percent má Interport Partners Group.

Košice 27. marca (TASR) - Valné zhromaždenie akciovej spoločnosti GLIP Košice, ktorej akcionármi sú Košický samosprávny kraj (KSK) a akciová spoločnosť Interport Partners Group, odsúhlasilo zmeny v orgánoch spoločnosti a obaja akcionári sa dohodli na novej strategickej spolupráci. Informoval o tom v pondelok KSK s tým, že projekt logistického a priemyselného parku pri Košiciach je o krok bližšie k získaniu štatútu významnej investície.

"Teším sa, že na tomto valnom zhromaždení sa všetci akcionári dohodli na novej strategickej spolupráci. Týka sa to rozvoja územia budúcej strategickej zóny Glip Košice, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti prekladiska spoločnosti Interport Košice a susediaceho areálu U. S. Steel Košice," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Spoločnosť podľa neho stojí pred veľkou výzvou, aby sa logistický a priemyselný park na celkovej rozlohe 630 hektárov podarilo zaradiť do katalógu strategických území aj na úrovni vlády SR. "Splnenie tohto strategického cieľa môže totiž nášmu kraju priniesť potenciál až 10.000 nových pracovných miest, pričom sa počíta s prekládkou tovarov s maximálnou kapacitou až 80.000 kontajnerov za rok," konštatoval.

V prípade úspešnosti tohto procesu podľa kraja firma v prvom kroku pristúpi k výkupu pozemkov v budúcej priemyslovo-vedecko-výskumnej zóne. Počíta sa s tým, že strategický partner z oblasti výroby, výskumu, vývoja a logistiky následne vybuduje kompletnú infraštruktúru a vznikne tak zóna, ktorá bude spĺňať všetky parametre územia nadregionálného významu. Vďaka výhodnej polohe a napojeniu na leteckú, diaľničnú i železničnú dopravu ukrajinského i európskeho rozchodu to má vytvoriť významný impulz pre ďalší rast ekonomického potenciálu Košického kraja.

KSK má v GLIP Košice 60-percentný podiel, ďalších 40 percent má Interport Partners Group. Menšinový akcionár deklaroval, že má zaistené financie vo výške 55 miliónov eur, ktoré v nasledujúcich troch rokoch investuje do prekladiska Interport Košice. "Celková výška predpokladanej investície po jeho dokončení sa odhaduje až na 3,5 miliardy eur. Tieto investície by sa mali realizovať v nasledujúcich 10 - 15 rokoch," informovala krajská samospráva. Podľa predpokladov sa na rozvoji územia budúcej strategickej zóny budú podieľať aj ďalšie významné spoločnosti z oblasti developmentu a investmentu.