Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Projekt, ktorý má nahradiť skelet v Ružinove, sa aktuálne posudzuje

Martin Chren, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

V posun verí aj starosta Ružinova Martin Chren.

Bratislava 3. marca (TASR) – Projekt, ktorý má nahradiť skelet obchodného domu v bratislavskom Ružinove, ľudovo nazývaného Hirošima, je v štádiu posudzovania investičného zámeru na bratislavskom magistráte. Investor zároveň pripravuje podklady, ktoré sú nevyhnutné na získanie potrebných povolení. Ich súčasťou by malo byť aj povolenie na odstránenie dlhoročného skeletu. Rieši sa tiež nové meno projektu.

"Aktuálne sme v procese povoľovania a pripravujeme všetky podklady, ktoré sú potrebné na získanie povolenia pre náš projekt. Schválenú podobu projektu plánujeme predstaviť verejnosti a konzultovať s bezprostrednými susedmi v okolí," uviedol pre TASR Róbert Michalica, riaditeľ divízie nehnuteľností na Slovensku spoločnosti MiddleCap. Verí, že projekt by sa do realizačnej fázy mohol posunúť vo štvrtom kvartáli roka 2022, keď by sa mohol začať búrať skelet.

V posun verí aj starosta Ružinova Martin Chren. "Pevne verím, že v priebehu budúceho roka Hirošima, ten relikt, ktorý straší Ružinov už viac ako desať rokov, zmizne z povrchu zemského," povedal pre TASR. Ak investičný zámer na bratislavskom magistráte, kde je aktuálne na posudzovaní, dostane zelenú, môžu sa podľa starostu začať povoľovacie procesy. Ich súčasťou bude tiež vydanie povolenia na odstránenie stavby, keďže v súčasnosti je na pozemku právoplatne povolená stavba nákupného centra známa pod názvom Yosaria Plaza.

V súčasnosti zároveň prebieha anketa na pomenovanie nového projektu. "Zatiaľ sa táto aktivita teší veľkému úspechu a sme radi, že sa verejnosť zaujíma o to, ako sa projekt vyvíja a ako bude znieť jeho nová podoba," poznamenal Michalica. Výsledky ankety by chcel mať developer spracované do konca marca.

Pôvodný obchodný dom vyrástol v roku 1984. V roku 1995 ho odkúpil Ivan Líška, ktorý ho o tri roky neskôr zrekonštruoval, a vznikol obchodný dom Prior. V roku 2005 ho však majiteľ zatvoril, pretože tam chcel vybudovať obrovské nákupné centrum. Pôvodná budova sa mala od základov rekonštruovať, dostavať spredu i zozadu a vedľa nej sa mala postaviť ďalšia, pričom obe mali byť spojené presklenou galériou.

Majiteľ však zakrátko avizoval prvé finančné problémy, údajne spojené s vtedajšou finančnou krízou. Bolo to v roku 2007, keď mali podľa pôvodných plánov nové nákupné centrum otvárať. Po prípravných prácach, ktoré sa skončili s polročným sklzom, ostal stáť len skelet a termíny sa začali meniť.

Skelet Ružinovčanov "straší" dodnes. I napriek tomu, že sa v minulosti objavili informácie a vizualizácie, podľa ktorých pôvodný projekt mení podobu. Investície na výstavbu a revitalizáciu okolia sa odhadovali na okolo 200 miliónov eur. V hre mali byť súkromní aj zahraniční investori.

Súčasný majiteľ pozemkov pozostatky obchodného domu najskôr vyčistil, v medzinárodnej súťaži vízií a ideí vybral koncepčného architekta projektu. Stal sa ním český architektonický ateliér Jakub Cigler Architekti. Pri výbere boli aj zástupcovia mestskej časti a hlavného mesta.