Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Projekt na podporu obetí domáceho násilia získal financie z NFM

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Práve v týchto dňoch už prebiehajú aktivity pre pedagógov, psychológov či iných odborníkov, ktorí pracujú s deťmi, informovala Petrušová.

Krupina 3. októbra (TASR) – Združenie Centrum sociálnych služieb (CSS) Krupina a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) boli úspešní v projekte s názvom Staviame mosty pomoci, ktorý najbližší rok a pol prinesie viaceré aktivity na podporu obetí domáceho a rodovo podmieneného násilia. Podporu na workshopy, školenia, tréningy, ale aj informačnú kampaň získali z Nórskeho finančného mechanizmu (NFM).

Ako pre TASR uviedla mediálna koordinátorka projektu Andrea Petrušová, v BBSK budú organizovať vzdelávacie kampane pre širokú verejnosť, pričom už začali školiť tých, ktorí s obeťami domáceho násilia pracujú.

"Práve v týchto dňoch už prebiehajú aktivity pre pedagógov, psychológov či iných odborníkov, ktorí pracujú s deťmi. Toto odborné vzdelávanie sa zameriava napríklad na sexuálne zneužívanie detí a sekundárnu viktimizáciu či na psychické násilie v kontexte rozvodov," informovala Petrušová.

"Teším sa, že budeme môcť podporiť už existujúce služby pre obete domáceho a rodovo podmieneného násilia a zároveň posunúť a zabezpečiť poskytovanie týchto špecializovaných služieb aj do ďalších okresov v Banskobystrickom kraji," uviedla k podporenému projektu Anna Surovcová z CSS Krupina.

"V Banskobystrickom kraji je krupinské CSS akreditovaným poskytovateľom pomoci obetiam. Má niekoľko pobočiek po celom kraji a poskytuje rôzne služby – sociálne poradenstvo, denný stacionár, núdzové bývanie či iné špecializované sociálne poradenstvo," priblížila prácu združenia Surovcová.

Projekt tiež počíta so spustením vzdelávacej kampane a pomôže tak verejnosti, aby si uvedomila, čo sa už považuje za domáce násilie. Chce tiež zvýšiť povedomie o tom, kde môžu ženy a deti nájsť odbornú pomoc.