Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Projekt Banskobystrického kraja získal grant vo výške 850 000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

V minulosti rozbehla už niekoľko projektov zameraných na zlepšenie zručností študentov stredných škôl v kraji v oblasti informačných technológií, finančnej gramotnosti a podnikania.

Banská Bystrica 15. apríla (TASR) – Projektom moderného kariérneho poradenstva zaujala Rozvojová agentúra (RA) Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dánsku nadáciu Velux Foundations a získala tak grant vo výške 850.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Získaniu grantu predchádzala príprava reformy zameranej na posilnenie kariérneho poradenstva v školách v kraji tak, aby deti a ich rodičia získali ucelené informácie o možnosti uplatnenia sa v rámci vyštudovaných odborov. Vďaka finančnej podpore vytvorí RA BBSK regionálne centrá kariéry, ktoré prispejú k účinnej spolupráci medzi základnými školami, rodičmi žiakov stredných odborných škôl a zamestnávateľmi.

„Téma kariérneho poradenstva nie je na Slovensku nová, avšak chýbala jej stratégia, ktorá by sledovala nové trendy, vznik nových odborov, celkové dianie v stredných školách v rámci svojho regiónu a požiadavky trhu práce prostredníctvom lokálnych zamestnávateľov,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Cieľom projektu je zvyšovať počet mladých ľudí s primeranými odbornými zručnosťami potrebnými pre trh práce. Komplexný prehľad o budúcich voľbách v zamestnaní majú mladým ľuďom poskytnúť práve kariérne centrá. Pod ich vedením budú navyše školskí kariérni poradcovia pomáhať študentom a ich rodičom pri výbere vhodnej strednej školy, a to nielen na základe ich preferencií, ale i osobnostných predpokladov.

Hlavnou myšlienkou je vzájomne spojiť všetky zložky, ktoré vykonávajú kariérne poradenstvo, a následne ich prepojiť s trhom práce, čo vytvorí jednotný priestor a informačný zdroj o systéme duálneho vzdelávania, o učebných a študijných odboroch. Regionálne centrá kariéry plánujú tiež organizovať odborné aktivity a podujatia a súčasne podporovať a vzdelávať kariérnych či výchovných poradcov v základných i stredných školách.

Rozvojová agentúra je nezisková organizácia BBSK, ktorá sa okrem iného zaoberá aj zlepšovaním uplatniteľnosti študentov stredných škôl. V minulosti rozbehla už niekoľko projektov zameraných na zlepšenie zručností študentov stredných škôl v kraji v oblasti informačných technológií, finančnej gramotnosti a podnikania.