Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do vzdelávacieho projektu sa zapoja aj medzilaboreckí seniori

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavným cieľom projektu mesta Medzilaborce je vzdelávanie seniorov.

Medzilaborce 23. augusta (TASR) - S finančnou podporou Európskej únie je vzdelávanie zamerané na skvalitnenie jesene ich života.

Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na spomínaný projekt v sume 100.297 eur podpísala radnica s Agentúrou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ začiatkom augusta tohto roka.

"Celkové oprávnené výdavky na realizáciu aktivít projektu predstavujú 105.575,80 eura. Mesto Medzilaborce sa teda bude podieľať na financovaní jeho rozpočtu piatimi percentami, teda sumou 5278,79 eura," informoval TASR Radoslav Šmiga z referátu odpadového hospodárstva, životného prostredia a projektov Mestského úradu v Medzilaborciach.

Do vzdelávacieho projektu, ktorý bude trvať 18 mesiacov, samospráva podľa jeho slov zapojí maximálne 80 seniorov z okresu Medzilaborce bez ohľadu na ich vzdelanostnú úroveň či predošlé zamestnanie.

"Vyškolení lektori budú vzdelávať našich seniorov vo viacerých tematických moduloch," poznamenal Šmiga s tým, že pôjde napríklad o prednášky zo sociálnej oblasti či veľmi obľúbené počítačové kurzy. Poslucháči sa počas nich zoznámia so základmi práce na počítači, ale aj s nakupovaním cez internet či realizáciou platieb prostredníctvom internetbankingu.

Zdravoveda, ale aj duchovný rozvoj cez hudobnú výchovu budú ďalšie témy vzdelávacích kurzov, počas ktorých zasvätia seniorov do hudobnej teórie, techniky sólospevu a hry na viacerých hudobných nástrojoch.

"Predstavíme im zároveň prácu včelárov regiónu, praktické spracovanie medu a výrobu ďalších včelárskych produktov. V rámci tohto vzdelávacieho modulu sa naučia seniori zároveň piecť koláče s medovou príchuťou," ozrejmil Šmiga s tým, že obsahom vzdelávacieho projektu budú aj fitnes program a kurzy sebaobrany pre skôr narodených Medzilaborčanov.