Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Projekt Žabia cesta v Levoči sa predraží a jeho ukončenie oddiali

Primátor Levoče Miroslav Vilkovský, archívna snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Dôvodom navýšenia nákladov a predĺženia lehoty výstavby je podľa zhotoviteľa jednak pandémia COVID-19, nárast cien materiálov a zároveň bude nutné zrealizovať aj práce navyše.

Levoča 18. februára (TASR) – Revitalizácia prírodno-ekologického centra Žabia cesta v Levoči sa predraží, zároveň sa predĺži aj jeho výstavba. Na štvrtkovom (17. 2.) rokovaní Mestského zastupiteľstva poslanci rozhodli, že na dofinancovanie projektu pri vodnej nádrži sa z rozpočtu vyčlení 168.000 eur. Celkové náklady na stavebné práce a prípravu projektu sú približne dva milióny eur, samospráva ho financuje z úverových zdrojov.

Dôvodom navýšenia nákladov a predĺženia lehoty výstavby je podľa zhotoviteľa jednak pandémia COVID-19, nárast cien materiálov a zároveň bude nutné zrealizovať aj práce navyše, s ktorými sa pri pôvodnej projektovej dokumentácii nerátalo. Zlepšiť by sa mala únosnosť zemnej pláne, úpravu podstúpia objekty Domu prírody, infocentra, prístrešku s pódiom, a tiež navrhované univerzálne ihrisko, nahradia sa aj niektoré prvky detského ihriska. Z predloženého materiálu vyplýva, že v rámci lanového parku bude potrebné zväčšiť základové pätky a spevniť tiež blízky svah.

Ekologická relaxačno-oddychová zóna s náučným chodníkom pri vodnej nádrži neďaleko mesta vzniká v rámci cezhraničného projektu IROP. Okrem vytvorenia zázemia pre relax mesto projektom zároveň ochránilo žaby migrujúce do nádrže z neďalekého lesa cez priľahlú cestu. Odovzdanie diela očakáva primátor Miroslav Vilkovský najneskôr v máji.