Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Projekt Žltý bajk v Trnave je otvorený aj širokej verejnosti

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Radnica pred časom informovala, že nakúpila 150 takýchto bicyklov.

Trnava 8. decembra (TASR) – Mesto Trnava v ďalšej fáze rozširovania podpory cyklistiky otvorila projekt Žltý bajk. Pôvodne bol model prenájmu žlto-čiernych bicyklov určený pre stredoškolákov, teraz si ho za ročný poplatok 30 eur môže prenajať aj široká verejnosť. Záujemca k bicyklu dostane aj špeciálny bezpečnostný zámok, informovala hovorkyňa Veronika Majtánová.

Radnica pred časom informovala, že nakúpila 150 takýchto bicyklov. Okrem nich majú Trnavčania už niekoľko rokov k dispozícii viac ako 100 elektrobicyklov, ktoré môžu využívať na jazdu v meste na základe zakúpeného kreditu. Aj pri najnovšom projekte je potrebné uzavretie zmluvy na mestskom úrade, záujemcovia o žlto-čierny bicykel musia mať trvalý pobyt v Trnave. V prípade stredoškolákov je podmienkou navštevovanie niektorej z trnavských stredných škôl a vek minimálne 15 rokov. Výška poplatku pre študentov je 20 eur. Ak ešte nedosiahli plnoletosť, zmluvu za nich podpíše ich zákonný zástupca.

"Výhodou Žltého bajku od mesta je, že jeho nájomca získa za symbolickú sumu kvalitný dopravný prostriedok. Zároveň je pre nás dôležitá bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky, preto sa zameriavame aj na edukáciu – s bicyklom dostanú aj základný súbor informácií, ako sa bezpečne pohybovať v dopravnom priestore. Je to nová dlhodobá a udržateľná forma mestského bikesharingu, ktorá môže pomôcť im aj mestu," uviedol k projektu primátor Peter Bročka.

Žltý bajk je spolu s elektrobicyklami Trnavského bikesharingu, cargo elektrobicyklami v rámci projektu Trnavská rodina na kolesách, špeciálnou rikšou pre seniorov pod hlavičkou Na bicykli v každom veku ďalším zo spôsobov, ako trnavská samospráva sprístupňuje alternatívnu prepravu pre čo najväčší okruh ľudí. Aktivity tohto druhu sú súbežné s budovaním infraštruktúry vrátane celomestskej širokej siete cyklotrás.