Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Projektová dokumentácia na obnovu cesty na Poľanu sa ukončuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Lesnú cestu na Poľanu chce podnik rekonštruovať formou čerpania príspevku z fondov Európskej únie, z programu rozvoja vidieka.

Detva 6. novembra (TASR) – Projektová dokumentácia na rekonštrukciu asfaltovej cesty na Poľanu nad Detvou sa v súčasnosti ukončuje. Pre TASR to potvrdila Marína Debnárová, hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR, ktorý má cestu vo vlastníctve.

Podľa hovorkyne projektant posiela štátnemu podniku jednotlivé časti v elektronickej podobe na pripomienkovanie. „Odštepný závod Kriváň podal na Slovenský pozemkový fond žiadosť na delimitáciu pozemkov, ktoré sú v správe fondu a nachádzajú sa pod lesnou cestou. Keď nám bude dodaná projektová dokumentácia, pristúpime k vybavovaniu stanovísk a povolení k stavebným prácam,“ podotkla.

Lesnú cestu na Poľanu chce podnik rekonštruovať formou čerpania príspevku z fondov Európskej únie, z programu rozvoja vidieka. „Celková dĺžka cesty je 9495 metrov,“ zhrnula Debnárová s tým, že vozovka sa bude rekonštruovať technológiou recyklácie vozovky za studena na mieste s opätovným položením asfaltového krytu v dĺžke 7815 metrov. Pripomenula tiež, že to bude prvá etapa rekonštrukcie, v druhej etape v dĺžke 1680 metrov budú v rámci rekonštrukcie opravené výtlky a odvodnenie úseku cesty. Ako informovala, predbežné rozpočtové náklady sú 1,9 milióna eur.

Asfaltová cesta, ktorá je v súčasnosti v havarijnom stave, slúži pre vodičov, ktorí sa chcú autom dopraviť k horskému hotelu Poľana. Ten síce v súčasnosti nefunguje, prichádza však k nemu čoraz viac turistov, cyklistov a rodín s deťmi. Po ceste prichádzajú aj návštevníci, ktorí chcú vidieť Vodopád Bystrô. Táto národná prírodná pamiatka patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov.

Poľana je typická hustými lesmi a horskými lúkami. „Dlhodobo neriešený stav ciest nie je dobrou vizitkou. Poľana je pritom vnímaná ako symbol slovenského lesníctva,“ poznamenal primátor Hriňovej v Detvianskom okrese Stanislav Horník.