Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prokurátor pri referende upozornil obec Utekáč na procesné pochybenie

V obci viedla časť poslancov niekoľko mesiacov spor so starostkou. Podozrievali ju z porušenia viacerých zákonov.

Utekáč 4. júla (TASR) - Prokurátor Okresnej prokuratúry Lučenec podal v týchto dňoch upozornenie vo veci vyhlásenia referenda o odvolaní starostky obce Utekáč v okrese Poltár, ktoré sa konalo 5. mája a bolo neplatné, keďže sa ho zúčastnila menej ako polovica oprávnených voličov. Reagoval tak na sťažnosť dvoch členov referendovej komisie, ktorí mali námietky proti priebehu hlasovania. Do zápisnice uviedli, že obyvatelia boli pred hlasovaním zastrašovaní.

Ako pre TASR uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v B. Bystrici Ivan Vozár, dôvodom podania tohto upozornenia bola skutočnosť, že obecné zastupiteľstvo nezaradilo vyhlásenie referenda ako samostatný bod programu, ale prerokúvalo ho pod bodom "rôzne". "Týmto postupom boli obmedzené práva občanov obce na informácie o tom, že na zasadnutí obecného zastupiteľstva sa budú prerokovávať dôležité otázky života obce.

Obecnému zastupiteľstvu bolo v upozornení uložené prijať opatrenia, aby sa v budúcnosti podobné pochybenia neopakovali," uviedol Vozár. Toto upozornenie však nemá žiadny vplyv na platnosť a výsledky referenda.

V obci viedla časť poslancov niekoľko mesiacov spor so starostkou. Podozrievali ju z porušenia viacerých zákonov, okrem iného aj z toho, že nehospodárne a netransparentne nakladala z obecným majetkom, výsledkom čoho bola exekúcia a siahnutie na časť peňazí z účtu obce.

Na rokovaní obecného zastupiteľstva jej preto vyslovili nedôveru. Starostka Zuzana Paľašová považovala referendum a konanie poslancov za osobný útok. Pre médiá pred časom vyhlásila, že je to pomsta zo strany neúspešných kandidátov na starostovský post.

Aby bolo referendum platné, muselo sa na ňom zúčastniť 445 oprávnených voličov. Do referendovej miestnosti ich však prišlo 274, pričom asi 90 percent bolo za odstúpenie starostky. Referendum však bolo podľa zákona neplatné.

Hneď po neúspešnom referende sa vzdali svojich funkcií piati zo siedmich poslancov Utekáča. Nahradili ich piati náhradníci, ktorí sa v ostatných komunálnych voľbách umiestnili ako ďalší v poradí. Medzičasom už zložili aj poslanecký sľub.

Na podnet dnes už bývalých poslancov sa v uplynulých dňoch uskutočnila na obecnom úrade aj kontrola z ministerstva financií.