Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Protest v Košiciach podporilo 2500 školských zamestnancov

Protestné zhromaždenie učiteľov z Prešovského aj Košického samosprávneho kraja na Hlavnej ulici v Košiciach 26. novembra 2012. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zamestnancov materských, základných, stredných aj vysokých škôl z Košického a Prešovského kraja na námestie priviedla nespokojnosť.

Košice 26. novembra (TASR) - Protestné zhromaždenie na podporu zlepšenia financovania a zvýšenia platov v školstve dnes v Košiciach podporilo zhruba 2500 školských zamestnancov. Ľudia prišli z materských, základných, stredných aj vysokých škôl z Košického a Prešovského kraja.

"Na toto námestie nás priviedla nespokojnosť so situáciou v školstve, presadzujeme v prvom rade navýšenie finančných prostriedkov do celého rezortu a ako ďalší krok je navýšenie platov všetkých zamestnancov v rezorte školstva," povedal pre TASR podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy a predseda Združenia základného školstva František Šary.

Ľudia si priniesli transparenty s nápismi "Dôstojné odmeňovanie - naše právo", "Roky podceňovania dostali školy na kolená", "Chceme plat, nie almužnu" či "Vráťme dôstojnosť učiteľom".

Zhromaždenie je súčasťou štrajku školských zamestnancov. Dĺžku štrajku charakterizoval Šary slovami: "Vydržíme, čo sa bude dať". "Budeme pritom rokovať s vládnymi predstaviteľmi o našich požiadavkách," dodal.

V Košickom kraji podporilo štrajk približne 75 percent zamestnancov materských a základných škôl a 65 percent zamestnancov stredných škôl. "Netušíme, ako dlho bude štrajk trvať. Niektorí sú pripravení štrajkovať neobmedzene, niektorí kratší čas možno týždeň, možno tri dni. Uvidíme, ako sa situácia bude vyvíjať," uviedla Ingrid Gamčíková, predsedníčka krajskej rady združenia základného školstva v Košickom kraji. Odmietla pritom, že by deti boli "rukojemníkmi" v zápase zamestnancov za ich požiadavky. "Usilovali sme sa rodičov informovať a myslím si, že rodičovská verejnosť je na našej strane," konštatovala pre novinárov.

Na proteste vystúpila aj Viera Pytelová z materskej školy na košickej Jenisejskej ulici. "Súčasná výška našej čistej mzdy nezodpovedá významu našej práce," zdôraznila. Vládou navrhované päťpercentné zvýšenie platov označila za "výsmech" všetkých zamestnancov školstva.
Protestné zhromaždenie učiteľov z východného Slovenska, z Prešovského aj Košického samosprávneho kraja na Hlavnej ulici v Košiciach 26. novembra 2012.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Štrajk podporila aj časť zamestnancov košických vysokých škôl, keďže ich však nebola nadpolovičná väčšina, na týchto školách výučba pokračuje. Predseda rady odborov pracovníkov vedy a školstva na košickej Technickej univerzite (TU) Blažej Pandula konštatoval, že vysoké školstvo je nedofinancované. "Málo prostriedkov ide na vedu, málo prostriedkov ide na rozvoj školstva," povedal k dôvodom pripojenia sa k protestu.

Medzi účastníkmi zhromaždenia patrila odborná asistentka z Filozofickej fakulty košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Adriana Jesenková, ktorá takto chcela vyjadriť nespokojnosť so stavom školstva a prístupom kompetentných k dlhodobým problémom. "Cítim hlboké neuznanie, ktoré sa prejavuje aj nespravodlivou a neférovou odmenou za prácu, ktorú vykonávam. Ak spoločnosť hovorí o rešpekte, úcte a uznaní učiteľskej práce, tak sa to musí nevyhnutne prejaviť aj v mzde, ktorú za túto prácu mám dostať," povedala pre TASR.

Protestujúci si priniesli množstvo transparentov.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Videá z protestného zhromaždenia:

Protest v Košiciach podporilo asi 2500 školských zamestnancov

Do štrajku sa na východnom Slovensku pripojilo 90% škôl

Školník z Margecian pútal na proteste v Košiciach pozornosť, zarába len 340 eur