Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Proti ťažbe zlata protestovalo v Detve 800 ľudí

Foto: TASR/Dušan Hein

Proti pripravovanej ťažbe zlata sa od leta 2011 postavilo svojim podpisom na petícií aj 11.185 obyvateľov mesta a okolitých dedín.

Detva 5. apríla (TASR) - Vyhlásenie, vyzývajúce rozhodujúce banské úrady a ministerstvá a tiež poslancov NR SR a vládu SR, aby neuprednostňovali záujmy ťažiarskych spoločností, ale rešpektovali práva občanov na kvalitné životné prostredie, prijali dnes v Detve účastníci protestného pochodu proti pripravovanej ťažbe zlata v lokalite Biely vrch.

"Chceme, aby kompetentné orgány vykonali také opatrenia, aby nebol určený dobývací priestor Detva," uviedol pred asi 800-členným zhromaždením v starej Detve predseda Občianskeho združenia Podpoľanie nad zlato Roman Podhradský.

K vyhláseniu sa pridali aj detviansky odborári z PPS Detva, ktorí dnes viedli mestom pochod za svoje pracovné práva a tiež starostovia dotknutých obcí Detva, Vígľaš, Očová a Dúbravy a niektorí poslanci zastupujúci na rôznych úrovniach región Podpoľania.

Foto: TASR/Dušan Hein


Proti pripravovanej ťažbe zlata sa od leta 2011 postavilo svojim podpisom na petícií aj 11.185 obyvateľov mesta a okolitých dedín. "Som proti, lebo sa tým poškodí životné prostredie. Kvôli nepodarenému zlatu sa tu narobí veľa neporiadku a to si potom všetko odnesú naše deti," zdôvodnil TASR svoju prítomnosť na zhromaždení obyvateľ Detvy pán Vladimír.

R. Podhradský oboznámil obyvateľov mesta aj s včerajším rozhodnutím Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý vrátil OZ Podpoľanie nad zlato do procesu povoľovacích konaní pre plánovanú ťažbu zlata. Zrušil tak rozhodnutie Hlavného banského úradu v B. Štiavnici, ktorý združenie pred časom z tohto procesu vylúčil. "Sme radi, že zavážil občiansky hlas. Od teraz sa môžeme vyjadrovať k všetkým dôležitým konaniam o určení dobývacieho priestoru," uviedol.

Tu bude player