Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Protidrogový vlak navštívi v žilinskom kraji asi 500 žiakov z 15 škôl

Na snímke protidrogový vlak z Českej republiky na železničnej stanici v Čadci dňa 16. apríla 2018. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Protidrogový vlak sa podľa autora projektu Pavla Tumu z Nadačného fondu Nové Česko snaží odradiť deti od drog.

Žilina 29. októbra (TASR) – Multimediálny protidrogový vlak z Českej republiky navštívi počas jedného týždňa šesť miest v Žilinskom kraji a s jeho preventívnym programom sa zoznámi zhruba 500 žiakov zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Na tlačovej konferencii o tom v pondelok v Žiline informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Doplnila, že program je zameraný aj pre žiakov základných škôl. "Čím skôr začneme s prevenciou, tým je väčšia šanca, že bude úspešná. ŽSK sa doteraz zapájal do rôznych preventívnych aktivít, no nikdy ich nie je dosť. Najmä, ak na základe reálnych výsledkov z mesta Čadca vieme, že pri dobre nastavenom programe sa výsledok dostaví," povedala Jurinová.

Protidrogový vlak.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Protidrogový vlak sa podľa autora projektu Pavla Tumu z Nadačného fondu Nové Česko snaží odradiť deti od drog. "Vlak príde do mesta a ponúka 90-minútový program. Na jeho konci chceme učiteľom odovzdať nielen víziu, ktorú máme. Ale chceme, aby napísali s deťmi sloh. Sú to veľmi emotívne práce," podotkol Tuma.

"Spúšťame pilotný program pre Žilinský a Trnavský kraj. Po Žiline, Martine, Liptovskom Hrádku, Liptovskom Mikuláši, Ružomberku a Tvrdošíne zamieri protidrogový vlak do Galanty, Sládkovičova a všetko vyvrcholí 15. novembra v Bratislave, kde bude asi 80 policajtov z celého Slovenska," dodal autor projektu.

Náčelník Mestskej polície v Čadci František Linet považuje protidrogový vlak za projekt s inovatívnym prístupom k primárnej prevencii drogových závislostí. "Funguje to v Nemecku, Poľsku, Česku, prečo by sme to nemohli mať aj na Slovensku. Pridaná hodnota projektu je to, že každé mesto dostáva spätnú väzbu v dátach, ktoré získame z dotazníkov od žiakov v protidrogovom vlaku. S tým sa dá perfektne pracovať a robiť ďalšiu víziu v práci s mládežou v oblasti drogových závislostí," uzavrel Linet.