Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Dunaj prekonal desaťmetrovú hranicu, stúpa ďalej

Na snímke panoráma rozvodneného toku Dunaja 5. júna 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Miroslav Košírer

K najvyššej prívalovej vlne by malo prísť vo štvrtok (6. 6.), keď by mal Dunaj kulminovať.

Bratislava 5. júna (TASR) - Hladina Dunaja v Bratislave dnes večer prekonala desaťmetrovú výšku. Už popoludní pritom prekonal Dunaj doterajšiu rekordnú výšku hladiny v novodobej histórii.

Stanica v Bratislave o 16.15 h namerala hladine Dunaja výšku 992 cm, čím Dunaj o jeden centimeter prekonal rekord zo 16. augusta 2002. Hladina aj potom konštantne stúpala, prekonanie desaťmetrovej hranice ukázalo meranie o 20.30 h. Dunaj dosiahol presne 1001 cm.

K najvyššej prívalovej vlne by malo prísť vo štvrtok (6. 6.), keď by mal Dunaj kulminovať a podľa dnešných odhadov SHMÚ by mohol dosiahnuť 1020 cm.

VIDEO: BRATISLAVA - Osobný prístav je zatopený




V Bratislave uzatvorili Starý most

Polícia v hlavnom meste uzatvorila pre verejnosť Starý most. Dôvodom je nedisciplinovanosť občanov, ktorí na moste pozorovali hladinu Dunaja.

Informáciu pre TASR potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Karina Považanová. Most je uzatvorený od 21.05 h. Už popoludní uzatvorila polícia z dôvodu nedisciplinovanosti ľudí aj prístup na nábrežie Dunaja na staromestskej strane Bratislavy.

Uzavreli cestu medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave

Polícia v dôsledku povodňovej situácie uzavrela ďalšiu cestu. Ide o účelovú komunikáciu medzi Devínskym jazerom a obcou Vysoká pri Morave. Cestu zaplavila voda.

Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Karina Považanová, uzatvorené a neprejazdné aj naďalej ostáva Tyršovo nábrežie, Viedenská cesta, Devínska cesta a Slovanské nábrežie.

VIDEO: Ľudia veria, že povodne nebudú ako v roku 2002


Protipovodňovú ochranu začali navyšovať

Protipovodňovú ochranu v Bratislave na strane Starého Mesta začali navyšovať. "Nová prognóza na zajtra je o niečo pesimistickejšia. Hovorí o tom, že Dunaj bude kulminovať na úrovni približne 1005 až 1025 centimetrov," uviedol pre TASR vedúci krízového štábu Ľubomír Andrassy.

V meste sa podľa Andrassyho rozhodli posilniť protipovodňovú ochranu na ľavej strane Dunaja aj napriek tomu, že by stále mali rezervu viac ako 50 centimetrov. "Navýšime ju o niekoľko centimetrov, ale nepôjdeme až na tisícročnú vodu," podotkol Andrassy. Navyšovanie ochrany by malo byť dokončené v priebehu niekoľkých hodín.

Petržalská strana podľa Andrassyho protipovodňovú ochranu na tisícročnú vodu má.

Viac informácii z dnešného dňa nájdete TU.

VIDEO: BRATISLAVA - Rozvodnený Dunaj je atrakciou


VIDEO: Voda ohrozuje aj Euroveu


Hladina Dunaja v Bratislave dnes pokorila svoje historické maximum, ktoré zaznamenali pred takmer 11 rokmi. Na snímke pohľad z Viedenskej cesty 5. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na prívalovú vlnu sa pripravuje aj pohrebníctvo hlavného mesta

Protipovodňové opatrenia prijalo aj MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy. Sídlo príspevkovej organizácie hlavného mesta vybavili ochranou voči vode, ktorá má v Bratislave kulminovať vo štvrtok (6.6.) podvečer.

"Pivničné okná i vstupy do budovy riaditeľstva na Svätoplukovej ulici sme zabezpečili pomocou OSB dosiek," informoval riaditeľ organizácie Miloslav Hrádek. Ako dodal, organizácia nechce ponechať nič na náhodu. "Ak aj dôjde k vyliatiu Dunaja, naše prevádzky nebudú ohrozené," dodal Hrádek.

Krízový štáb upozorňuje vodičov v Petržalke na zvieratá na cestách

Krízový štáb v Bratislave žiada vodičov, ktorí prechádzajú Petržalkou a využívajú Dolnozemskú a Panónsku cestu, o zvýšenú opatrnosť. "Vysoká hladina Dunaja vyhnala lesnú zver z lužných lesov a mnohé z nich pobehujú po komunikáciách a ohrozujú účastníkov cestnej premávky," upozornil vedúci krízového štábu Ľubomír Andrassy.

Vodičov preto krízový štáb dnes, ale aj v najbližších dňoch, žiada, aby šoférovali so zvýšenou opatrnosťou a dávali pozor na možnosť výskytu lesnej zveri na týchto dvoch hlavných cestných ťahoch. Andrassy dodal, že na cestách možno osadia dopravné značenia prikazujúce nižšiu rýchlosť. "Zároveň sme vtiahli do krízového štábu mestské lesy, hľadáme spôsob, ako napríklad môžeme lesnej zveri, ktorá ostane uviaznutá v zatopených územiach, pomôcť," povedal Andrassy.

Na zvieratá upozorňuje aj samospráva bratislavskej Petržalky. Žiada obyvateľov, aby v rámci svojej bezpečnosti, ale aj pre záchranu petržalskej fauny nechodili počas týchto dní na hrádzu najmä v južnej časti Petržalky. "Svojou prítomnosťou okrem iného nechtiac blokujú únikové cesty pre zver a tá musí niekoľko hodín stáť vo vode bez možnosti úniku a následne z vyčerpania hynie," vysvetlila Michaela Platznerová z petržalského miestneho úradu. Dodala, že v súčasnosti práve srnčia a danielia zver privádza na svet svoje mláďatá. "Preto všetkých aj touto cestou žiadame o rešpektovanie tohto odporúčania."

Niektorých Petržalčanov pripravujú na evakuáciu

Obyvatelia Kočánkovej, Klokočovej a Májovej ulice v bratislavskej Petržalke sa pripravujú na evakuáciu. Zamestnanci petržalského miestneho úradu spolu s políciou dnes upozorňovali niekoľko rodín v dotknutých uliciach, ako sa nachystať a čo si zbaliť v prípade, že by nastala nutnosť evakuovať ich. "Dávali im základné informácie, čo si majú všetko pripraviť do evakuačného balíčka, akým spôsobom bude prebiehať evakuácia, ak by k nej prišlo, ako zabezpečiť svoj majetok," priblížila pre TASR Michaela Platznerová z miestneho úradu.

Obyvatelia sa tak napríklad dozvedeli, že si majú so sebou vziať prioritne osobné doklady, oblečenie či lieky. Hodnotné veci zo suterénov, prízemných priestorov a garáží si majú umiestniť do vyššieho poschodia, uzatvoriť prívod plynu, vody a elektriny a dom zamknúť. V lokalite sa podľa jej slov nachádza asi 12 trvalo bývajúcich rodín. "Ale zdržiava sa tam viac ľudí," podotkla.

Petržalka tiež kontrolovala, v akom stave sú bezdomovci, ktorí sa zdržiavali v lokalitách blízko Dunaja, napríklad pri lodenici. "Tí, ktorí videli, že už je zle, odišli dobrovoľne. Niektorí tam síce ostali, ale sú v poriadku," dodala.

Platznerová vraví, že radnica rovnako upozorňuje občanov, aby nechodili do Sadu Janka Kráľa, lužných lesov alebo sa čo najmenej zdržiavali na hrádzi. "Okrem toho, že bránia zveri v úniku, je aj pre nich nebezpečné, aby tam boli," podotkla. Petržalka tiež upozorňuje obyvateľov, aby sa nezdržiavali v Sade Janka Kráľa a v lužných lesoch, kde rastú veľmi staré dreviny a vplyvom silného vetra a podmáčanej pôdy môžu obyvateľov ohrozovať na živote, pripomína Platznerová.

Popoludní by mal v Petržalke opäť zasadať krízový štáb, ktorý zhodnotí aktuálnu situáciu. "Všetko je zabezpečené - kde by mohli byť ľudia premiestnení, alebo akým spôsobom prepravení, manuál je vypracovaný. Čakáme len na to, či k tomuto bude musieť prísť," dodala Platznerová.

Mestská časť svojich obyvateľov o evakuačnom postupe informuje aj na svojej webovej stránke. "V prípade, že vo vašom okolí sa nachádzajú deti bez dozoru, starí alebo nevládni ľudia – pomôžte im – upozornite na nich členov evakuačného štábu," vyzýva obyvateľov. Zriadila aj nonstop linku. V prípade akýchkoľvek nejasností a otázok sa môžu Petržalčania obrátiť na krízový štáb miestneho úradu na čísle 02/68 288 830.


Hasiči mali zasahovať pri evakuácii troch osôb

Bratislavskí hasiči po 19.30 h vyrazili do Petržalky na Kočankovu ulicu, kde mali pomáhať pri evakuácii. Podľa HaZZ tu mali evakuovať tri osoby zo zatopenej chatky.

Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) TASR informovala, že hasičom sa zatiaľ nepodarilo tieto osoby nájsť. "Podľa ohlasovateľa malo ísť o troch bezdomovcov, " uviedla Farkasová. Dodala, že hasiči sú stále na mieste a na člnoch prehľadávajú oblasť.

Hasiči vypomáhajú aj v areáli Slovnaftu, kam presakuje voda. "Hasiči tam odčerpávajú vodu kalovým čerpadlom," uviedla Farkasová. Podľa jej slov hasiči naďalej odčerpávajú vodu na Botanickej ulici, Slovanskom nábreží a Devínskej ceste.