Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prvá etapa severného obchvatu Prešova odbremení mesto od tisícov áut

Na snímke nová trasa cesty prvej triedy v polovičnom profile za mestom Prešov 21. júla 2022. Foto: TASR - František Iván

Vyše štvorkilometrový úsek ušetrí motoristom niekoľko minút cestovania a šetriť bude aj prešovské cesty.

Prešov 3. februára (TASR) - Nový rýchlostný obchvat Prešova bude v lete realitou, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková uviedla, že na stavbe R4 Prešov – severný obchvat, I. etapa prebiehajú práce na nosných konštrukciách mostov a dokončujú sa vrstvy vozoviek. Tento vyše štvorkilometrový úsek podľa nej ušetrí motoristom niekoľko minút cestovania a šetriť však bude aj prešovské cesty.

"V súčasnosti takisto pokračujú práce na technológii tunela Bikoš a okrem toho už priebežne prebiehajú aj preberacie a kolaudačné konania jednotlivých stavebných objektov," priblížila hovorkyňa. Z pripravenej analýzy podľa nej vyplýva, že motoristom idúcim zo severu na západ alebo opačne, ušetrí nová cesta zhruba desať minút jazdy v závislosti od dopravnej situácie v Prešove. Ešte v prvom roku prevádzky odhaduje NDS priemernú dennú intenzitu dopravy na tomto úseku zhruba na 12.000 vozidiel.

"Druhá metropola východného Slovenska tak bude odbremenená o ďalšie tisícky áut. Dlhodobé prognózy sú ešte priaznivejšie v prospech Prešovčanov, v desaťročnom horizonte očakávame intenzitu zhruba 21.000 áut denne. Skokový nárast z roku otvorenia na prvé desaťročie prevádzky nám analýzy ukázali preto, lebo v tom čase sa už počíta aj s prevádzkou druhej etapy, ktorá významne zvýši dopravnú intenzitu aj na prvej etape úseku," uviedla Žgravčáková.

Tretie najväčšie mesto na Slovensku už vyše roka motoristi obchádzajú z juhozápadu. Prešovská D1 v značnej miere podľa diaľničiarov odľahčila mesto od tranzitnej dopravy, v priemere úsekom D1 Prešov, západ – Prešov, juh prejde približne 12.000 áut denne. "Maximum sme namerali koncom augusta, kedy intenzita dopravy stúpla až na 20.000 vozidiel za 24 hodín," upozornila hovorkyňa. Dopravu aj na tomto úseku čoskoro zintenzívni otvorenie prvej etapy severného obchvatu.

Žgravčáková dodala, že pri úseku R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa aktuálne prebieha verejné obstarávanie. Bude mať dĺžku 10,2 kilometra a motoristom idúcim z východu na západ alebo opačne spoločne s I. etapou ušetrí do 10 minút cestovania, v dopravných špičkách aj viac. "V roku spustenia úseku do prevádzky očakávame priemernú dennú intenzitu dopravy približne na úrovni 12.500 áut. Zhruba v desaťročnom horizonte po otvorení predpokladáme, že intenzita stúpne zhruba na 14.000 vozidiel za 24 hodín," uzavrela hovorkyňa.