Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prvá Hontianska vínna cesta ponúkne návštevu 22 vinárstiev

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ochutnávať sa bude napríklad v Hontianskych Nemciach, Hontianskych Tesároch, Dudinciach, Ladzanoch, Sebechleboch, Súdovciach či vo Vinici.

Krupina/Dudince 22. júna (TASR) - Hont s bohatou históriou vinohradníctva je ďalším zo slovenských regiónov, ktorý ponúka cesty spojené s ochutnávkami po miestnych vinárstvach a vínnych pivniciach. Už v piatok a sobotu (25. a 26. 6.) sa uskutoční prvý ročník podujatia s názvom Hontianska vínna cesta.

"Počas dvoch dní budú mať milovníci vína príležitosť nazrieť do malých aj väčších vinárstiev, ochutnať lahodné vína a hlavne zažiť atmosféru vinohradov či miesta zabudnutých dediniek," uviedol pre TASR Jaroslav Jagoš z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko.

„Výnimočným bude tiež spojenie vinárstiev v troch obľúbených vinárskych oblastiach, a to v okolí Krupiny, Dudiniec a Veľkého Krtíša. Vyvrcholením dvojdňovej oslavy vína bude zapálenie jánskych vatier, ktoré tak spoja všetky zapojené vinárstva,“ dodal.

Cesta ponúkne vína z viac ako 22 viníc od Dudiniec po Veľký Krtíš. Ochutnávať sa bude napríklad v Hontianskych Nemciach, Hontianskych Tesároch, Dudinciach, Ladzanoch, Sebechleboch, Súdovciach či vo Vinici.

Doprava po vybraných vinárstvach je zabezpečená mikrobusmi, ktoré budú premávať v pravidelných časových intervaloch.