Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Prvá tohtoročná výstava Baníckeho múzea predstaví tvorbu R. Škantára

Na archívnej snímke Banícke múzeum v Rožňave. Foto: TASR František Iván

Banícke múzeum v Rožňave je otvorené v režime OP, kapacita galérie je obmedzená na maximálne 40 osôb.

Rožňava 28. januára (TASR) – Prvá tohtoročná výstava v galerijných priestoroch Baníckeho múzea v Rožňave predstaví výtvarnú tvorbu Romana Škantára. Ako TASR informoval manažér kultúry múzea Róbert Šimko, výstava je súčasne i sprievodným podujatím osláv výročia prvej písomnej zmienky o Rožňave.

Výstava s názvom Figúra a priestor predstaví tvorbu košického architekta, ktorý na Gemeri pôsobí od roku 2011. Škantár založil v obci Brdárka občianske združenie s cieľom zachrániť evanjelický kostol, ktorý je i národnou kultúrnou pamiatkou. Pamiatkovej obnove brdárskeho kostola sa tak venuje už desaťročie.

"V obnovenom interiéri kostola mal autor aj svoju prvú výstavu s tematikou portrétnej tvorby a krajinomaľby, ktorú v posledných rokoch doplnil o výrazne nový výtvarný štýl s kľúčovou tematikou príbehov inšpirovaných Bibliou," priblížila kurátorka výstavy Edita Kušnierová.

Vernisáž výstavy sa v priestoroch galérie Baníckeho múzea v Rožňave uskutoční 3. februára, návštevníci budú môcť Škantárove diela obdivovať do 12. apríla. Banícke múzeum v Rožňave je otvorené v režime OP, kapacita galérie je obmedzená na maximálne 40 osôb.