Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prvá verejná mestská konferencia priblíži históriu Stropkova

Primátor mesta Stropkov Ondrej Brendza, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Autorom myšlienky a hlavným organizátorom konferencie je pracovník odboru školstva a kultúry a mestský historik Ľuboslav Šmajda.

Stropkov 5. júna (TASR) – Rečníci z rôznych inštitúcií, ale aj pamätníci a potomkovia významných Stropkovčanov priblížia v rámci prvej verejnej mestskej konferencie nové aspekty histórie Stropkova. Uskutoční sa vo štvrtok (8. 6.) a v piatok (9. 6.) v historickom kaštieli.

"Pamätám si, ako sme asi pred ôsmimi rokmi prvýkrát navštívili Krajský pamiatkový úrad v Prešove. Toto stretnutie sme iniciovali s cieľom projekčných príprav na sprístupnenie tunajšej kostolnej veže. To sa nám v roku 2020 aj podarilo a pripravovaná konferencia je ďalšou z aktivít zameranou na propagáciu našej bohatej histórie," uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Autorom myšlienky a hlavným organizátorom konferencie je pracovník odboru školstva a kultúry a mestský historik Ľuboslav Šmajda.

"Všetci prednášajúci, nielen rodáci, ale aj historici, archivári, pamiatkari, archeológovia, múzejníci či vysokoškolskí pedagógovia z miest východného Slovenska budú hovoriť výlučne o Stropkove a pomôžu tak odkrývať kúsky histórie. Tých tém je toľko, že zďaleka ešte nebudú vyčerpané všetky," povedal Šmajda.

Na konferencii odznejú i viaceré, aj v odbornej verejnosti doteraz neznáme fakty. "Mimoriadne sa teším na príspevok Erika Ondriu zo Štátneho archívu v Košiciach, ktorý odhalí doteraz nepublikované archívne informácie o Stropkove zo Štátneho archívu v Košiciach. Profesor z Prešovskej univerzity Daniel Slivka otvorí tému židovskej náboženskej obce, ktorá existovala v Stropkove a jej synagóg. Daniela Pellová zo Štátneho archívu v Prešove porozpráva o Žigmundovi Petheőovi, poslednom mužskom šľachticovi z rodu stropkovských zemepánov, ktorí odpočívajú v rodinnej krypte pod farským kostolom," priblížil Šmajda.

Archeológ Peter Harčar predstaví Stropkov z hľadiska archeologickej lokality a bohatej zbierky nálezov. Prvýkrát na verejnosti zaznejú ukážky dejinných udalostí, vrátane oboch svetových vojen, ale aj spoločenského života v Stropkove, z desaťdielnej, ručne ilustrovanej rodinnej kroniky Anny Žanony – Vyšehradskej, dcéry a vnučky dvoch richtárov Žanonyových.

O tom, ako sprostredkovať históriu modernými prostriedkami, povedia archeológovia Mário Comisso a Peter Ďurica zo spoločnosti Archeo, ktorí sa zaoberajú digitalizáciou obsahu a jeho prezentáciou netradičnou formou. Digitálnu podobu dostane aj zborník z konferencie.