Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Prvý zásah zimnej údržby vykonali na rýchlostnej ceste v Novohrade

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

NDS v súvislosti s príchodom zimného obdobia pripomína, že ak posypové vozidlo na ceste ukazuje smerovú šípku, je možné ho bezpečne predchádzať v smere šípky.

Bratislava/Lučenec 10. novembra (TASR) - Pripravenosť zimných mechanizmov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) už preverili prvé prízemné mrazy. Prvý zásah v rámci zimnej údržby bol zrealizovaný na rýchlostnej ceste R2 v úseku Mýtna - Tomášovce v okrese Lučenec. TASR o tom informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

"Počas zásahu bol sypačmi vykonaný posyp a spotrebovali sme 2,7 tony posypovej soli. Mechanizmy zimnej údržby zasahovali aj na ceste I/16 v úseku Turňa nad Bodvou - Hrhov, kde sme spotrebovali 0,8 tony posypovej soli," priblížila hovorkyňa diaľničiarov.

NDS v súvislosti s príchodom zimného obdobia pripomína, že ak posypové vozidlo na ceste ukazuje smerovú šípku, je možné ho bezpečne predchádzať v smere šípky. Zákaz predchádzania sypače signalizujú prostredníctvom svetelných krížov. "Vodiči si neuvedomujú, že pri jazde posypových vozidiel v tandeme vzniká snehová koľaj, kde je veľmi jednoduché dostať šmyk," dodala Žgravčáková.

Na zabezpečenie zjazdnosti diaľnic, rýchlostných ciest či vybraných ciest I. triedy má NDS k dispozícii celkom 286 strojov, z toho 168 sypačov. Spoločnosť má na zimnú pohotovosť vyčlenených 705 zamestnancov a pripravených vyše 31.000 ton posypového materiálu. Celkovo diaľničiari zabezpečujú zimnú údržbu na komunikáciách s dĺžkou približne 1200 kilometrov.