Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kampaň Zbieraj zelené kilometre priniesla rekordné čísla

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Prešovský samosprávny kraj organizuje súťaž Zbieraj zelené kilometre spolu so svojimi zmluvnými dopravcami SAD Prešov, SAD Poprad, SAD Humenné a BUS Karpaty.

Prešov 7. júna (TASR) - Rekordné čísla precestovaných kilometrov priniesol tretí ročník kampane Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s názvom Zbieraj zelené kilometre. Obyvatelia Prešovského kraja autobusmi najazdili viac ako 23,6 milióna kilometrov. Kampaň je zameraná na podporu prímestskej autobusovej dopravy a šetrenie životného prostredia. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Aktuálne sa ukončil v poradí jej tretí ročník, ktorý trval 258 dní. Oproti minulému ročníku zaznamenal 64-percentný nárast najazdených kilometrov. Precestovalo sa ich spomenutých viac ako 23,6 milióna, a teda o vyše 15 miliónov viac ako v ročníku 2021/2022. Vzrástol aj počet novoregistrovaných dopravných kariet.

"Cestujúci zbierali zelené kilometre od 16. septembra 2022 do 31. mája 2023. Nazbierané zelené kilometre sa na základe definovaného koeficientu prepočítali na ušetrený oxid uhličitý," uviedla Jeleňová.

Ako povedala, vďaka cestovaniu autobusmi šetrili životné prostredie a najaktívnejší získali rôzne ceny. Celkový víťaz precestoval vyše 17.000 kilometrov, druhý v poradí viac ako 15.500 a tretí takmer 13.800.

Prešovský samosprávny kraj organizuje súťaž Zbieraj zelené kilometre spolu so svojimi zmluvnými dopravcami SAD Prešov, SAD Poprad, SAD Humenné a BUS Karpaty. Jej začiatok sa zakaždým spája s Európskym týždňom mobility, ktorý každoročne štartuje v mesiaci september.