Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prešovský kraj podporil projekty v regiónoch sumou 3,85 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V rámci Výzvy pre región na rok 2022 bolo doručených 201 žiadostí o poskytnutie dotácie. Z toho bolo podporených 95 žiadateľov v rámci štyroch programov.

Prešov 14. júna (TASR) - Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) rozdelili v rámci Výzvy pre región počas pondelkového (13. 6.) rokovania sumu 3,85 milióna eur. Financie budú využité na projekty v štyroch programoch. Poslanci tiež schválili viaceré podklady, ktoré sa týkajú spomenutej výzvy.

"Prvým a zásadným z nich je zmena všeobecne záväzného nariadenia o poskytovaní dotácií v PSK, na základe ktorej došlo k navýšeniu celkovej sumy, ktorá bola k dispozícii v rámci Výzvy pre región o 150.000 eur, z 3,7 milióna na 3,85 milióna eur. Taktiež bolo umožnené poslancom, aby v prípade, ak disponujú sumou, ktorú nemôžu prideliť na projekty v rámci svojho okresu, aby ju mohli prideliť v rámci ďalšieho okresu," uviedol vedúci odboru projektového riadenia Úradu PSK Ján Kocák. Dôvodom navýšenia sumy bol zvyšujúci sa dopyt po pridelení samotných dotácií. "Pribudlo viac ako 50 žiadateľov a samotná žiadaná suma sa oproti minulému roku zvýšila takisto o viac ako 2.000.000 eur," vysvetlil.

V rámci Výzvy pre región na rok 2022 bolo doručených 201 žiadostí o poskytnutie dotácie. Z toho bolo podporených 95 žiadateľov v rámci štyroch programov. Týkajú sa podpory cyklodopravy, infraštruktúry cestovného ruchu a pútnického turizmu, ďalej obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok a podpory výstavby a rekonštrukcie športovísk v PSK. Posledný program je venovaný podpore zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti.

"Tak, ako každý rok, aj tento rok sa najviac žiadateľov zaujímalo o podporu výstavby a rekonštrukcie športovísk v PSK, kde bolo podporených 53 žiadateľov v celkovej výške takmer 2,2 milióna eur," priblížil Kocák.

Ako doplnil, najmenej, šesť žiadateľov v celkovej výške dotácie 206.000 eur bolo podporených v rámci podpory zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti.