Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Poslanci Prešovského kraja sa budú zaoberať aj rozpočtom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Novinkou v rámci dotačného programu bude participatívny rozpočet. O smerovaní financií do regiónov tak budú môcť rozhodovať už aj samotní občania Prešovského kraja.

Prešov 5. decembra (TASR) - Celkovo 42 bodov rokovania majú poslanci v programe najbližšieho, v poradí 31. zasadnutia Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK). V pondelok (6. 12.) sa stretnú poslednýkrát v tomto roku. Rozhodovať budú o návrhu rozpočtu na roky 2022 – 2024, ale tiež o grantových schémach, či o predložení žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP). TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Novinkou v rámci dotačného programu bude participatívny rozpočet. O smerovaní financií do regiónov tak budú môcť rozhodovať už aj samotní občania Prešovského kraja. Výzva Mikroprogram PSK mení názov na Výzva poslancov PSK. V rámci nej a v rámci Výzvy predsedu PSK pribudne nový podprogram – rodinná samospráva.

Poslanci PSK sa budú zaoberať tiež schválením žiadostí o nenávratné finančné príspevky (NFP) pre cykloprojekt Poloniny Trail v úseku Stakčín, Ulič – Uličské Krivé, či Starina – bývalá obec Ruské.

"Predmetom rokovania bude aj návrh investičného plánu kapitálových výdavkov pre Správu a údržbu ciest PSK na rok 2022. Medzi plánovanými investíciami vo výške 6.000.000 eur sú zahrnuté opravy viacerých mostov, ale aj rekonštrukcie ciest. V investičnom pláne sa nachádza napríklad rekonštrukcia cesty Dobrá – Malá Domaša, Jánovce – Ľubica, rekonštrukcia križovatky ciest Veľký Slavkov – Mlynica či križovatky Lesík Delostrelcov v Prešove," uviedla Jeleňová.

Okrem iného budú krajskí poslanci schvaľovať aj predloženie žiadosti o NFP v rámci tretej etapy iniciatívy Catching-up Regions pre desať vybraných stredných odborných škôl v kraji. Zaoberať sa budú tiež predložením žiadosti o poskytnutie príspevku v rámci výzvy Fondu na podporu športu na účel výstavby novej telocvične pre Gymnázium v Starej Ľubovni.

Rokovanie Zastupiteľstva PSK bude prebiehať online formou.