Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na projekty v Prešovskom kraji pôjde ďalších 36 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V oblasti výskumu, vývoja a inovácií odobrili projekt transformácie Inovačného partnerského centra na regionálnu inovačnú autoritu PSK.

Prešov 8. apríla (TASR) - Pôvodná alokácia na integrované územné investície vo výške 250 miliónov eur pre Prešovský kraj sa zvýši o ďalších 36 miliónov. Rozhodli o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Slovenská inovačná a energetická agentúra, ktorí presunuli takmer 185 miliónov eur do gescie ôsmich Rád partnerstiev. Financie budú prerozdelené na ďalšie projekty integrovaných územných investícií v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK). Zaoberala sa tým Rada partnerstva PSK na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Ako povedala, Rada partnerstva odsúhlasila aj používanie aplikácie Regionálneho Informačného Systému Kooperácie (RISK) na vypracovanie a predloženie projektových zámerov. Novinka sa postará o rýchlejšie a efektívnejšie zaznamenanie projektu s menšou chybovosťou.

"Rada partnerstva odklepla aj kritériá na zúženie zoznamu projektových aktivít zo zásobníka projektov RISK, ktoré budú podporené, a to pre projekty na predchádzanie vzniku odpadov, dobudovanie zberných dvorov v obciach a mestách, podporu kamerových systémov a osvetlenia či dobudovanie komunitných centier. Ide o oblasti, kde dopyt z územia mnohonásobne prevyšuje alokáciu vyčlenenú pre územie kraja," uviedla Jeleňová.

Odsúhlasila aj ďalších 12 projektov, ktoré budú financované z integrovaných územných investícií. V oblasti výskumu, vývoja a inovácií odobrila projekt transformácie Inovačného partnerského centra na regionálnu inovačnú autoritu PSK.

K rozvoju verejnej dopravy v kraji prispeje projekt na vybudovanie prestupných terminálov, parkovísk a zastávok na trase Prešov - Veľký Šariš - Sabinov - Lipany a na trase Prešov - Raslavice - Bardejov. Rada partnerstva podporí aj realizáciu druhej fázy projektu Eliminácia bezpečnostných rizík na mostoch a oporných múroch na ceste II/537.

Rada partnerstva takisto schválila päť projektov v oblasti odpadového hospodárstva - podporené budú zberné dvory v obciach Nová Kelča, Kvakovce, Malá Domaša, Bžany a Slovenská Kajňa. Rovnako i dva projekty na vybudovanie oddychových zón v obci Topoľa ako doplnkové projekty nadväzujúce na kľúčový projekt Poloniny Trail.

Na uplynulých zasadnutiach schválila Rada partnerstva per rollam päť prioritných projektov, ktoré budú podporené z alokácie pre integrovaný územný rozvoj. Medzi nimi sú dva dôležité projekty pre Prešovský kraj zamerané na dobudovanie základnej environmentálnej infraštruktúry v okrese Snina (Zbojská dolina), ktoré zabezpečia prístup k pitnej vode a vybudovanie infraštruktúry na odvádzanie odpadových vôd v okrese Snina.

Hlasovaním per rollam bolo podporených ďalších 14 projektov školských, kultúrnych a sociálnych zariadení, ktoré sa zapojili do výzvy na zníženie energetickej náročnosti verejných budov a momentálne sa čaká na ich vyhodnotenie.