Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

O riešení strechy múzea v Medzilaborciach rozhodne kraj po obhliadke

Na snímke múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach, kde zateká do expozície na viacerých miestach voda, archívna snímka. Foto: TASR - František Iván

Strecha na múzeu začala zatekať pred Vianocami. Časť diel z jednej expozície museli presunúť do depozitára a ostatné vystavujú v časti múzea, ktoré slúžilo na výmenné výstavy.

Prešov 23. januára (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) čaká v súvislosti s problémom zatekajúcej strechy v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach na závery obhliadky. Súbežne pracuje na vyčíslení prípadnej sanácie havarijného stavu a následne prijme rozhodnutie, či sa bude strecha opravovať ešte pred komplexnou rekonštrukciou múzea. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Časť expozície, kde došlo k zatečeniu nie je momentálne prístupná pre verejnosť a zbierkové predmety sú podľa jej slov v bezpečí, časť z nich je uložená v depozitári.

"V uplynulých dňoch stav a poruchy na streche detekovala odborná firma. Príčiny ani rozsah poškodenia zatiaľ nepoznáme a čakáme na závery obhliadky," povedala Jeleňová.

Ako pokračovala, kraj súbežne pracuje na vyčíslení prípadnej sanácie havarijného stavu a podľa výšky potrebných financií prijme rozhodnutie, či bude strechu opravovať ešte pred rekonštrukciou MMUAW, alebo bude strecha riešená až v rámci tejto investície.

"PSK opätovne rokuje s Ministerstvom financií SR o zabezpečení financií na túto investíciu. Uvedomujeme si mimoriadnu finančnú náročnosť rekonštrukcie, navyše sťaženej súčasnou situáciou na stavebnom trhu, enormným nárastom cien stavebných prác a momentálne aj extrémnym nárastom cien energií, no veríme v spoločné optimálne riešenie," skonštatovala Jeleňová.

Úrad podľa nej komunikuje s viacerými predstaviteľmi vlády SR, aby prijala uznesenie, ktorým zvýši štát svoj príspevok na investičnú akciu. "Kraj žiada o zvýšenie výšky pôvodnej dotácie z dôvodu, že realizačná projektová dokumentácia vyšpecifikovala predpokladanú hodnotu zákazky omnoho vyššiu, ako bola pôvodná výška vládnej dotácie," doplnila hovorkyňa s tým, že PSK nie je momentálne schopný stavbu takéhoto rozsahu financovať z vlastných zdrojov.

"Aktuálne už prebehlo verejné obstarávanie na výber dodávateľa stavby, PSK však zatiaľ nepristúpil k vyhláseniu víťaza obstarávania vzhľadom na to, že PSK nemôže a nesmie uzatvárať zmluvy na ktoré nemá zabezpečené úplné finančné krytie,"
vysvetlila Jeleňová.

Strecha na múzeu začala zatekať pred Vianocami. Časť diel z jednej expozície museli presunúť do depozitára a ostatné vystavujú v časti múzea, ktoré slúžilo na výmenné výstavy.

Dotáciu vo výške 7,1 milióna eur na komplexnú rekonštrukciu vonkajších a vnútorných priestorov MMUAW schválila vláda Petra Pellegriniho na výjazdovom rokovaní v roku 2019 v Kežmarku. Cieľom rekonštrukcie je zjednotiť interiér s exteriérom a výrazne zmodernizovať múzeum pre 21. storočie. Zámeru má pomôcť najmä takzvaná konštrukčná responzívna fasáda.