Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Prešovskom kraji narastajú výdavky, ale klesá príjem

Kontrolu všetkých prichádzajúcich osôb do areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove vykonávajú lekári z rôznych oddelení, ktoré majú obmedzenú činnosť. Prichádzajúcim kontrolujú telesnú teplotu. Lekárom pri kontrole pomáha mestská polícia, ktorá zastavuje prichádzajúce motorové vozidlá. Prešov, 20. marca 2020, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Pokles podielových daní v súvislosti s novým koronavírusom je pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyčíslený zatiaľ na 38 miliónov eur.

Prešov 6. apríla (TASR) – Pokles podielových daní v súvislosti s novým koronavírusom je pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyčíslený zatiaľ na 38 miliónov eur. Na pondelkovom tlačovom brífingu to uviedla vedúca odboru financií PSK Dagmar Olekšáková. Ako povedal predseda PSK Milan Majerský, udržať chcú najmä zamestnanosť.

„Hrozia aj ďalšie poklesy príjmov zo vstupného v kultúrnych zariadeniach, platieb za internáty a platieb v iných školských zariadeniach, ktoré prevádzkuje PSK. V súčasnosti to vyhodnocujeme a začíname realizovať úsporné opatrenia,“ povedala Olekšáková.

Podľa jej slov na druhej strane PSK narastajú výdavky spojené s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu v sociálnych zariadeniach, na úradoch či v iných organizáciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. „Do toho nám prišli ďalšie výdavky, ktoré potrebujeme vynaložiť do internátov, ktoré sú určené pre repatriantov,“ dodala. Pripomenula, že je ťažké vyčísliť skutočný finančný dosah, keďže nie je známe, kedy by sa mohla nepriaznivá situácia okolo nového koronavírusu skončiť.

Ako povedal Majerský, v prvom rade chcú udržať zamestnanosť. Najbližšie dva roky podľa neho pravdepodobne nebudú najväčšími investormi v rámci kraja súkromné spoločnosti, ale verejné inštitúcie. „Bude to predovšetkým vyšší územný celok alebo štát cez svoju Slovenskú správu ciest, možno diaľnice. Preto sa snažíme využiť finančné prostriedky, ktoré nám prichádzajú z podielových daní, predovšetkým na investovania do kraja, aby mali ľudia zamestnanie,“ uviedol s tým, že chcú investovať najmä do ciest a krajských zariadení. Dodal, že mnohí z tých, ktorí sa vracajú zo zahraničia, pracovali práve v stavebnom odvetví.