Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Prešovskí krajskí poslanci podporili projekty vo výške 700.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Kežmarku budú môcť z krajskej dotácie vo výške 70.000 eur zrekonštruovať meštiansky dom na Hlavnom námestí.

Prešov 30. augusta (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) poskytne účelové dotácie z vlastných zdrojov žiadateľom z ôsmich okresov kraja. Pre mestá a obce v celkovej výške spolu 700.000 eur ich schválili krajskí poslanci na svojom pondelkovom zasadnutí. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Na dnešnom zastupiteľstve PSK bolo celkovo podporených 17 projektov. Vzniklo to na základe iniciatívy poslancov, ako aj vedenia PSK, z dôvodu, aby dodatočne bolo ešte podporených viacero projektov mimo dotačných schém. Projekty sú zamerané na podporu športu, cykloturistiky, turistiky, kultúry a tak ďalej," uviedol vedúci odboru projektového riadenia Úradu PSK Ján Kocák.

Účelové dotácie poslanci schválili pre projekty miestnych samospráv z okresov Bardejov, Humenné, Kežmarok. Medzilaborce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Svidník a Vranov nad Topľou. Najviac, až štyri, z okresu Sabinov.

"K vyčleneniu ďalších financií z vlastných zdrojov pre mestá a obce sme pristúpili z dôvodu, že našou snahou je podporovať ich zaujímavé projektové zámery. Rovnako tiež na základe apelu zo strany krajských poslancov a dopytov, ktoré dostali od starostov a primátorov z jednotlivých okresov," vyjadril sa po zasadnutí krajského zastupiteľstva predseda PSK Milan Majerský.

Napríklad v rámci Sabinovského okresu podporili poslanci sumou 22.000 eur projekt prípravy projektovej dokumentácie pre celkovú obnovu Kúrie v Uzovskom Šalgove. Vo Vranove nad Topľou pomôže krajská dotácia pri prekrytí existujúceho futbalového ihriska, a to sumou vyše 36.000 eur. V okrese Svidník uspela napríklad obec Kružlová, ktorej bolo schválených 20.000 eur na výstavbu športovísk, workoutového a pumptrackového ihriska a oplotenia.

"Účelovú dotáciu vo výške 150.000 eur schválili krajskí poslanci aj pre mesto Bardejov na účel rekonštrukcie mestskej športovej haly. Sumou 50.000 eur podporili projekt rozvoja športu v obci Raslavice, ktorého zámerom je podpora tunajších športových podujatí," doplnila Heilová.

V Kežmarku budú môcť z krajskej dotácie vo výške 70.000 eur zrekonštruovať meštiansky dom na Hlavnom námestí. V obci Spišská Belá v Kežmarskom okrese zrealizovať druhú etapu prestrešenia hokejovo-hokejbalovej haly za pomoci dotácie vo výške 45.000 eur.

Medzi úspešnými žiadateľmi o účelovú dotáciu bolo aj mesto Humenné, ktorého projekt výstavby mestského atletického areálu bol podporený dotáciou vo výške 115.000 eur. V Medzilaborciach z dotácie 60.000 eur bude môcť zrealizovať prekrytie ľadovej plochy a v Ľubotíne v okrese Stará Ľubovňa vybudovať turistický chodník s prepojením na hrad Plaveč, realizáciu ktorého kraj podporil sumou 50.000 eur.