Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Publikácia Považského múzea mapuje dejiny dopravy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čitateľ prostredníctvom predmetov zo zbierky PM, obrázkov z archívu múzea či iných pamäťových inštitúcií a súčasných fotografií exponátov nahliadne do tajov čarovnej histórie dopravy.

Žilina 14. januára (TASR) – Považské múzeum (PM) v Žiline pripravilo na začiatku tohto roka knižnú publikáciu Jazda storočiami s podtitulom Dejiny dopravy na Slovensku a výpoveď exponátov z malého múzea. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej ponúka publikácia na viac ako 200 stranách prehľad dejín dopravy na Slovensku od prvých chodníkov cez stredovekú dopravu na vozoch a pltiach, dunajskú flotilu, železničnú sieť a automobilovú dopravu až po lietadlá a lanovky.

"Spočiatku sme chceli vydať len katalóg exponátov z Múzea dopravy v Rajeckých Tepliciach. Napokon vznikla publikácia, ktorá sa snaží predstaviť podstatné medzníky a exponáty spojené s históriou dopravy," vysvetlil autor publikácie a historik dopravy Peter Šimko.

Podotkol, že Slovensko je vďaka svojej polohe od prehistorických čias územím, ktoré je pokryté sieťou ciest a od polovice 19. storočia i železníc. "V niektorých obdobiach kvôli tieňu Karpatského oblúka čulý obchodný ruch našu krajinu obchádzal, inokedy zase rozvoj dopravy naštartoval priemysel i spoločenské zmeny. Vďaka tomu v krásach slovenskej prírody nájdeme ukrytých mnoho technických pamiatok z oblasti dejín dopravy a v historickom vývoji objavíme veľa pozoruhodných udalostí, spätých práve s touto tematikou," priblížil Šimko.

Čitateľ prostredníctvom predmetov zo zbierky PM, obrázkov z archívu múzea či iných pamäťových inštitúcií a súčasných fotografií exponátov nahliadne do tajov čarovnej histórie dopravy. "Na zrode publikácie sa podieľalo niekoľko znalcov z danej oblasti. Recenzentmi boli Miroslav Sabol z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied a Lumír Kunc, odborník na históriu železníc. Som rád, že naša spolupráca vyústila do tohto výnimočného diela a dúfam, že zaujme rovnako odbornú, ako i širokú verejnosť," doplnil Šimko.

Publikáciu Jazda storočiami s podtitulom Dejiny dopravy na Slovensku a výpoveď exponátov z malého múzea si môžu záujemcovia objednať cez e-shop PM v Žiline.