Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Publikácia SPU získala ocenenie od medzinárodnej organizácie v Paríži

Na archívnej snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Ocenená publikácia je zároveň aj vysokoškolskou učebnicou.

Nitra 21. decembra (TASR) – Publikácia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) získala v týchto dňoch ocenenie od Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) so sídlom v Paríži. Organizácia, ktorá zastrešuje 46 členských krajín sveta produkujúcich víno, udeľovala výročné ceny za publikácie v oblasti vinárstva a vinohradníctva.

Výnimočné uznanie získal autorský kolektív Štefan Poláček, Ján Tomáš a Vladimír Vietoris z fakulty biotechnológie a potravinárstva a odborníčka z praxe Mária Lumnitzerová. „Ich publikácia Vinárstvo, someliérstvo a enogastronómia získala cenu Mention speciále L'OIV. Uvedené ocenenie sa udeľuje publikáciám za ich komplexnosť a prínos v oblasti vinárstva a vinohradníctva. Uznanie za grafické spracovanie a celkové prevedenie publikácie dostalo aj Vydavateľstvo SPU,“ informovala univerzita.

Ocenená publikácia je zároveň aj vysokoškolskou učebnicou. Vyšla v roku 2019, určená je študentom a učiteľom zaoberajúcim sa vinárstvom a vinohradníctvom a tiež odborným degustátorom, účastníkom vinárskych súťaží, spotrebiteľom, predajcom a výrobcom vína. V roku 2019 získala cenu Zlatý kosák v kategórii veda a výskum.