Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Púchove digitalizujú kino, prvý raz sa bude premietať na Valentína

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Druhá etapa s doplnením komponentov, nadstavbou na 3D a satelitným príjmom príde o pár mesiacov po dokončení budovy nového divadla.

Púchov 2. februára (TASR) – Na Valentína sa bude v púchovskom kine prvý raz premietať digitálne. V prvej etape sa digitalizácia dotkne starého kina, v druhej etape už o pár mesiacov nájde digitalizované kino svoj domov v budove nového divadla. Podľa riaditeľky Domu kultúry v Púchove Milady Vargovej komplexná digitalizácia bude stáť približne 150.000 eur, 32.000 eur je príspevok z Audiovizuálneho fondu.

„Klasické filmové kotúče končia, kinematografia prechádza výlučne na digitálny spôsob šírenia, preto sa prevádzkovatelia kín - samosprávy, mestské zastupiteľstvá - musia vyrovnať so situáciou v rovine buď alebo. Buď podporia transformáciu, digitalizáciu kina, alebo kino zanikne. Kým v iných mestách prevádzkovatelia kina narazia často na negatívny postoj mestského zastupiteľstva k otázke dofinancovania digitalizácie, my sme sa stretli s unikátnou jednomyseľnou podporou poslancov,“ uviedla Vargová.

Ako dodala, v júli sa im na druhý pokus podarilo uspieť so žiadosťou o dotáciu z Audiovizuálneho fondu a po verejnom obstarávaní sa začala digitalizácia starej provizórnej kinosály. Druhá etapa s doplnením komponentov, nadstavbou na 3D a satelitným príjmom príde o pár mesiacov po dokončení budovy nového divadla. „Už teraz však diváci dostanú úplne nový zvuk a novú kvalitu obrazu. Prvý raz digitálne premietame na Valentína, 14. februára, so vstupom voľným pre všetkých filmových nadšencov alebo zvedavcov,“ uzavrela Vargová.